Les preses pinten Wad-Ras

Aquest dimarts han alegrat l'aprarença del centre que ja començava a ser gris


Les preses del centre penitenciari de dones de Wad-Ras de Barcelona han fet de pintores al mòdul de maternitat. Equipades amb ulleres de plàstic i rodets han canviat la fesomia d'una presó 'que començava a ser gris'. 'Hem trencar la monotonia, sempre tenim el cap allà mateix', diu la Sandra, que hi viu des de fa dos mesos. 'A casa meva sempre pinto jo, per què aquí hauria de ser diferent?', es pregunta l'Oleyssa. Aquest dimarts no ha estat un dia qualsevol a la presó. Assetjada per les càmeres a una presa que pinta una porta tota de vermell, instada per fotògrafs a mostar-los el somriure, se li ha escapat un comentari que ho demostra: 'Encara fareu que em senti important i tot'.

La Sandra porta poc més de dos mesos interna a la presó de Wad-Ras. Poc temps però suficient per saber una cosa que comença a amoïnar-la, segons sembla. "Al mòdul superior", on viuen la majoria de les preses, "sempre tens el cap allà mateix, sempre acabes parlant de les mateixes coses". Fer de pintores "ha anat molt bé per trencar la monotonia".

La decisió és bona sobretot per als nens que vénen a visitar les seves mares. "Ells no han fet res, no tenen per què notar que són dins una presó". L'Eloyssa, a més, subratlla que les parets ja feia temps que demanaven una capa de pintura. "Eren molt 'cutres', amb més color s'assemblaran una mica més a la vida de fora".

No ha estat un dia qualsevol al centre. Els mitjans de comunicació han vingut en massa a cobrir la notícia. Les presoneres s'han sentit el centre d'atenció per un dia. L'Asunción, que ja porta dos anys i mig, ha aprofitat la presència de les càmeres per demanar al director de "Sálvame" que la fitxi de tertuliana.

A la majoria se'ls notava que se sentien una mica aclaparades, acostumades com ho han d'estar a l'ostracisme de les presons. Una d'elles lluïa pantalons molts curts i s'ha doblegat la camisa ensenyant melic. L'estratègia ha funcionat i de seguida ha captat l'atenció de molts fotògrafs. Quan li han demanat un somriure mirant a càmera se li ha escapar una frase simptomàtica: "encara em fareu sentir i important i tot".

Unes 250 persones, entre internes i voluntaris, han participat en una iniciativa que s'emmarca dins el projecte internacional Let's color, impulsat per Bruguer. L'objectiu és aportar color i alegria a diferents espais de la presó, especialmente a la zona de jocs dels més petits, a on les preses reben les visites dels seus fills. També han rebut les passades del rodet les parets del mòdul de maternitat a on viuen les 15 mares i els seus fills de menys de tres anys.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article