La indignació fa créixer la popularitat de la banca ètica entre la població catalana

Algunes persones confonen el concepte de banca ètica amb l'obra social de les caixes o entitats tradicionals


FETS-Finançament Ètic i Solidari, l'entitat que promou la banca ètica a Catalunya, ha detectat un increment de l'interès per part de la ciutadania envers les finances ètiques durant els darrers dos mesos. A través de webs com fets.org o bancaetica.cat, l'entitat recull dubtes i preguntes de ciutadans. La majoria volen saber quina és la millor entitat per tenir-hi diners o a on poden dirigir-se per obrir un compte.

FETS va realitzar una enquesta al mes d'abril per detectar el coneixement de la població catalana sobre les finances ètiques. El resultat va ser que una part molt petita (3%) en tenia coneixement, i alguns enquestats fins i tot afirmaven que la banca ètica era només un concepte de màrqueting. "Si féssim ara l'enquesta segurament donaria uns resultats ben diferents", explica Xavi Teis, un dels responsables de FETS. "Des de que van començar les protestes del 15-M hem rebut moltes trucades per anar a fer xerrades", afegeix. FETS ha realitzat xerrades informatives a diferents acampades com la de plaça Catalunya de Barcelona, Girona, Tarragona, Montmeló, Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat del Vallès o Sant Feliu de Llobregat, entre d'altres.

FETS es va crear fa més de deu anys per impulsar un sistema financer ètic a Catalunya. Actualment existeixen diverses opcions d'estalvi ètic com Oikocredit, Coop57, Fiare i Triodos Bank. "El moviment dels indignats reclama més democràcia, més participació i més transparència en la política. A les entitats de finances ètiques existeix aquesta transparència, democràcia i participació, gràcies a que la majoria es basen en models cooperatius on els clients són socis i propietaris del projecte", explica Teis.


Part de la població confon el concepte de banca ètica

A través de les xerrades i de les xarxes socials FETS ha constatat que encara existeixen dubtes i confusions sobre què són les finances ètiques. Una part de la població creu que la banca ètica és aquella que inverteix en projectes socials a través de l'obra social, altres creuen que és una ONG, o bé que només dóna microcrèdits (servei que també ofereixen els grans bancs, i que no necessàriament són un producte financer ètic). Darrerament alguns bancs que utilitzen un màrqueting proper al concepte de banca ètica, com Banca Cívica o Bankia, també han aconseguit confondre la ciutadania.

La banca ètica es distingeix per invertir en aquells projectes que generen un impacte social positiu i que fomenten una millora i una transformació de la societat cap a realitats més justes i més humanes. Serien sectors tals com projectes d'inserció laboral, d’elaboració de productes alimentaris ecològics, projectes d'inclusió social, projectes educatius, polítiques de protecció del medi ambient, foment de les energies renovables, projectes cooperatius, comunitaris i democràtics o comerç just entre d'altres.


Més enllà de ser client

Des de FETS es fa pedagogia a la ciutadania i es sensibilitza envers la gestió responsable dels diners, i aquesta gestió passa per ser més que un client. Les persones ens hem acostumat a  delegar la gestió dels nostres estalvis a tercers, però les entitats de finances ètiques ens conviden a implicar-nos-hi. “Es tracta que la gent s’empoderi i es faci responsable del seu entorn. Recuperar el control de les nostres vides i en aquest cas, el control de l’ús que donem als nostres diners”. Els models cooperatius permeten als clients ser socis dels projectes, i d'aquesta manera aconseguir que el control del banc no estigui en mans d'uns pocs.

"Cal fer veure a les persones estalviadores que obrir un compte corrent en una entitat financera ètica és un pas important. Però cal tenir en compte que el que transforma la societat no són els diners sinó els projectes finançats, i per finançar-los, el que fa falta, sobretot, són els dipòsits", explica Xavi Teis.

La ciutadania cada vegada s'interessa més per alternatives al sistema actual com la banca ètica. Durant el període 2005-2010 l'estalvi recollit es va multiplicar per deu, segons dades extretes del Baròmetre de les Finances Ètiques, elaborat per l'Observatori de les finances ètiques de FETS. Tot i el context actual de crisi, entitats com Fiare no han deixat de recollir capital social de ciutadans que volen contribuir a que hi hagi una alternativa real al sistema financer tradicional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article