Gairebé un de cada 10 ciutadans espanyols justifica la violència contra les dones

Una gran majoria atribueix les agressions masclistes a problemes psicològics (72,5%) i a l'abús d'alcohol o drogues (53,7%)


Un 8,7% dels ciutadans de l'Estat justifica la violència contra les dones. Un 7,3% considera que és 'quelcom inevitable que ha existit sempre', mentre que un 1,4% creu que és 'acceptable en algunes circumstàncies'. A més, una gran majoria atribueix les agressions masclistes a problemes psicològics (72,5%) i a l'abús d'alcohol o drogues (53,7%). Són dades de l'Enquesta de percepció de l'opinió sobre violència de gènere que ha fet públiques aquest dimarts la ministra espanyola de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín. Les denúncies de dones agredides han augmentat respecte les dades del darrer trimestre. Així, el nombre de denúncies ha augmentat un 1,7%.

Un 60,7% dels ciutadans assegura que la violència està bastant estesa, mentre que el 25,6% creu que ho està molt; un percentatge que ha baixat respecte l'any passat, quan el 29,1% d'enquestats van declarar que la violència masclistes estava molt estesa. D'altra banda, les persones enquestades indiquen que les polítiques eradicar la violència de gènere passen principalment per l'educació (53,6%) i per l'augment de la conscienciació social (10,7%).

Justificants per agredir

L'enquesta també reflecteix que encara són moltes les persones que creuen que la violència es deu a problemes psicològics (72,5%) i a l'abús d'alcohol o drogues (53,7%). Aquests percentatges confirmen, en paraules de Pajín, que 'hem de seguir treballant, ja que no hi pot haver cap situació que es percebi com a excusa per, d'alguna o altra manera, comprendre aquesta violència de gènere'.

D'altra banda, el 50% de les dones acudiria en primer lloc a un familiar si patís violència, en segon lloc acudirien a les administracions; el 38,6% al jutjat, la policia o els serveis socials. A més, el 67% considera que els recursos públics de teleprotecció i les polseres contra el maltractament milloren la protecció de les dones víctimes de la violència de gènere. En aquest sentit, els serveis de teleassistència compten amb un nombre d'usuàries a dia d'avui de 9.479 i les polseres contra el maltractament s'han utilitzat en 1072 casos, dels quals 693 estan actius.

Por i dependència emocional


Pel que fa als motius per no denunciar, el 60% de la societat creu que és per por i el 32% que les dones que no denuncien continuen amb el seu agressor per una dependència emocional perversa. D'altra banda, el 88,4% de la població considera que el fet que una dona retiri una denúncia no significa que aquesta fos falsa i el 64% pensa que els que alimenten el mite de les denúncies falses contribueixen a que les dones segueixin suportant violència de gènere.

Pajín ha volgut destacar en aquest sentit la importància dels mitjans de comunicació i el seu compromís en transmetre la informació relacionada amb aquesta xacra. Així, el 88% de la població manifesta conèixer la violència de gènere a través dels mitjans. 'Hem aconseguit que els murs que aïllaven a les víctimes caiguin a poc a poc, que aquesta sensació que la violència era una qüestió privada passi a ser una qüestió de tots i de totes', ha afirmat Pajín.

Baixen els homicidis, pugen les denúncies

Tal dia com avui l'any 2010 un total de 43 dones havien estat assassinades per les seves parelles o exparelles, mentre que enguany, des del gener aquesta xifra és de 33. A més, el nombre de denúncies en el primer trimestre (32.492) mostra un increment de l'1,7% respecte a les dades del darrer trimestre de 2010 (31.542). Aquestes dades suposen 361 denúncies diàries.

Amb tot, el 16,2% de les denúncies les realitzen persones pròximes a les dones maltractades, la qual cosa demostra que cada vegada hi ha una major implicació de la societat en denunciar. De la mateixa manera, també destaca el compromís creixent dels professionals sanitaris, ja que el nombre de denúncies suposa ja el 11,3% del total.

Una altra dada en ascens és el de l'increment de trucades al 016, que també ha crescut un 1,7% en els sis primers mesos de l'any. En total, entre gener i juny s'han produït 33.176 trucades, el que suposa de mitjana 183 trucades al dia.

'Una xacra que no coneix descans
"

Pajín ha descrit el fenomen com "la pitjor xacra social que segueix colpejant la nostra societat, una xacra que no coneix malauradament descans com tampoc coneix descans la lluita sense parar de les administracions i de la tota la societat per intentar eradicar-la". Així,
Pajín ha reiterat "el ferm compromís de les institucions i de la ciutadania" per lluitar en contra de les agressions contra les dones i ha assegurat que "és possible avançar en l'eradicació de la violència de gènere perquè hi ha confiança en les mesures que s'han posat en marxa per prevenir-la i abordar-la, i perquè la societat se sent compromesa i implicada en aquesta tasca".

L'enquesta que ha presentat aquest dimarts Pajín ha estat elaborada per Netquest a través de qüestionaris a 2.000 persones i és el balanç de la violència de gènere en els sis primers mesos de l'any. A l'acte també hi han assistit la secretària d'Estat d'Igualtat, Laura Seara, i el delegat del govern per a la lluita contra la violència de gènere, Miguel Lorente.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article