Dos de cada tres joves marxarien a l'estranger a buscar feina


Un 68% dels joves voldrien iniciar una nova etapa a un altre país, ja sigui per estudiar o per buscar feina, segons dades de l'Eurobaròmetre. D'aquests, un 36% volen marxar per un temps determinat, però un 32% no es planteja retornar. La UGT ha batejat aquest col·lectiu com la generació JESP (Joves Emigrants Sobradament Preparats), i ha titllat de "preocupant" el fet que molts no vulguin tornar. Segons el portaveu nacional de Joves de la UGT, Daniel García, les causes que fan que els joves marxin són la precarietat laboral, l'alt índex d'atur juvenil i la poca capacitat d'emancipació que tenen. En aquest sentit, ha alertat que Espanya ja és un mercat exportador de mà d'obra qualificada.

Segons García, els joves tenen "diverses raons" per emigrar. La taxa d'atur juvenil se situa al 42%, i la majoria no pot trobar una feina digna al mercat de treball espanyol. De fet, segons dades de la OCDE, el 44% dels joves espanyols entre 25 i 29 anys té una ocupació per sota del seu nivell d'estudis.

A més, un 56% dels joves treballen amb contracte indefinit, cosa que segons García "no els permet tirar endavant un projecte de vida". Això es reflecteix en la taxa d'emancipació juvenil, que se situa actualment al 28,2% mentre que a finals del 2008 la taxa era del 33,7%.

Daniel García ha destacat que la reforma laboral "no ha servit per crear ocupació" i que a més no ha fet créixer la contractació indefinida. És per això que ha demanat la "retirada immediata" d'aquesta reforma. Des d'UGT també han demanat que s'aturin les retallades al sector sanitari i educatiu i que s'inverteixi més amb recerca.

Si finalment molts d'aquests joves acabessin marxant, García ha dit que a llarg termini Espanya hauria d'importar professionals provinents d'altres països.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article