L'Obra Social d'Unnim destina 1,5 milions a iniciatives socials, culturals i mediambientals

Tanca la primera convocatòria dels ajunts i ja comença a treballar en la de l'any vinent


L'Obra Social d’Unnim ha subvencionat amb 1,5 milions d’euros 141 iniciatives Obra sobretot socials d’entitats del seu àmbit d’actuació; 127 de les quals, catalanes, i les 14 restants, de quatre altres comunitats on té oficines. La caixa comarcal ha donat suport a aquestes organitzacions pel seu compromís amb la societat d’aquests territoris i l’ha vehiculat mitjançant la 1a Convocatòria d’Ajuts Unnim. La nova acció, de periodicitat anual, dóna continuïtat a les convocatòries de les tres caixes integrades, i constitueix la via principal d’ajuda de l’Obra Social d’Unnim al teixit associatiu. La institució ja treballa en l’edició de l’any que ve.

Optaven als ajuts 1.074 projectes d’entitats; la majoria dels quals, 741, de caràcter social; 258 candidats eren culturals, i 75, ambientals. De les 141 candidatures que han aconseguit el suport econòmic de la caixa d’estalvis, 94 programes socials es repartiran dos terços de la dotació —un milió d’euros—, mentre que 34 de culturals en rebran 300.000 euros i 13 de mediambientals, els 200.000 euros restants. Els programes socials seleccionats són, especialment, de foment de l’ocupació i de l’autonomia, i de cooperació; entre els culturals, destaquen els de creació i difusió, i, el gruix dels ambientals redueixen el consum d’energia o la generació de residus.

Per territoris, la gran majoria de les iniciatives, 127, procedeixen de Catalunya, però també n’hi ha tres del País Valencià, vuit de la Comunitat de Madrid, dues d’Andalusia i una de l’Aragó, comunitats on Unnim també té presència comercial. Dins del Principat, el Barcelonès és la comarca amb més projectes subvencionats, 48, seguit del Vallès Occidental, amb 21; en conjunt, la demarcació de Barcelona en concentra 99, als quals se n’afegeixen 10 de les comarques gironines, 12 de les lleidatanes i sis de les tarragonines. Totes les propostes seleccionades s’executaran abans de finals del 2012.

Una empenta a la societat


La meitat de les 16 línies de la 1a Convocatòria d’Ajuts Unnim són socials, els projectes de les quals en reben dos terços de la dotació —un milió d’euros— d’acord amb les circumstàncies econòmiques i socials actuals.

En l’àmbit social, els ajuts potencien iniciatives de creació de llocs de treball i d’incorporació al mercat laboral, i donen suport a cases d’acollida i habitatges socials tutelats per a la inclusió social i laboral. Dins l’acció, Unnim també impulsa projectes que promouen la salut física i mental, l’autonomia de la gent gran i dels discapacitats, i l’atenció a víctimes de violència domèstica, i fa possibles propostes per millorar infraestructures, desenvolupar comunitats i defensar els drets humans al tercer món, i per acollir-ne infants. Els projectes culturals triats impliquen la creació d’activitats culturals, la seva difusió, el manteniment i la promoció de la cultura popular, i la recerca i la recuperació del patrimoni.

I, finalment, les actuacions de millora ambiental que han rebut el suport de la 1a Convocatòria d’Ajuts Unnim destaquen, segons les bases, “per oferir solucions tecnològiques i innovadores que [comportin] un avenç cap a la sostenibilitat a partir de nous enfocaments i plantejaments” i són “com més reproduïbles millor”. S’emmarquen dins una d’aquestes quatre línies: consum sostenible de recursos naturals, eficiència en el consum d’energia, reducció de la generació de residus o minimització del canvi climàtic i de la contaminació.

Candidats i jurat especialitzat

Han pogut optar a aquesta línia de subvencions iniciatives socials i culturals d’entitats no lucratives; per a projectes ambientals, l’Obra Social d’Unnim ha estudiat propostes tant d’entitats sense ànim de lucre com d’ajuntaments i empreses petits. Cada organització hi ha pogut presentar un sol programa. Han decidit quins projectes rebran suport de la 1a Convocatòria d’Ajuts Unnim cinc jurats d’experts en els àmbits següents: cooperació internacional, inserció laboral, salut i autonomia personal, cultura, i medi ambient. Cadascun d’aquests cinc tribunals l’han constituït dos representants d’entitats de prestigi o especialistes acadèmics i dos membres dels òrgans de govern de la caixa.


Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article