La detecció precoç de l'Alzheimer pot ajudar a millorar la qualitat de vida de la persona afectada en la fase més avançada de la malaltia

El SIMAP és un servei de localització adreçat a malalts en fase lleu o moderada, que pretén allargar al màxim el seu període d'autonomia


El 21 de setembre, Dia Mundial de l'Alzheimer, la Creu Roja vol fer especial incidència en la necessitat de fer una detecció precoç d'aquesta malaltia. Un diagnòstic de l'Alzheimer en la seva fase inicial permet actuar contra els primers símptomes de la malaltia, des d'un bon principi. En aquest sentit, el localitzador SIMAP (Sistema Intel·ligent de Monitorització d'Alertes Personals), que el 2011 dóna servei a 315 persones, és un servei que, durant els primers mesos de la malaltia, aporta seguretat a la persona usuària i tranquil·litat als seus familiars.

El SIMAP és un localitzador GPS, incorporat al cinturó, que ajuda a mantenir l'autonomia de les persones que es troben en una fase lleu o moderada de l'Alzheimer o d'altres tipus de deteriorament cognitiu. D'aquesta manera, els familiars o persones cuidadores poden, en tot moment, accedir a la localització del terminal i conèixer on es troba la persona usuària,  mentre que aquesta pot gaudir de la màxima autonomia per sortir sola de casa. A més, és possible configurar el terminal per tal que notifiqui de maner automàtica l'entrada de l'usuari a zones prefixades com a perilloses, les seves sortides de la zona considerada segura o qualsevol tipus d'incidència. En casos com aquests, el Centre de Coordinació de la Creu Roja  es posarà en contacte amb els familiars de la persona usuària i activarà els recursos d'emergència necessaris.
 
Indicis per a la detecció de la malaltia
 
Per poder detectar la malaltia de l'Alzheimer, o bé altres deterioraments cognitius, és important consultar un professional mèdic si es detecten certs comportaments o senyals que indiquin una pèrdua de memòria. Cal prestar atenció si, en poc temps, una persona gran presenta alguns dels següents símptomes:
 
· Té problemes per recordar fets quotidians del dia a dia, com ara saber si ja ha dinat o no o on ha anat a comprar, entre d'altres.
 
· Repeteix les mateixes preguntes en diferents ocasions, sense recordar que ja les havia formulades o se li havien respost.
 
· Presenta una major deixadesa, apatia o canvis d'humor freqüents i sense motiu aparent.
 
· Es despista de manera freqüent i li ha costat tornar a casa o no ha sabut arribar al seu destí.
 
· En diferents ocasions, ha cregut que familiars o altres persones properes li han robat o li han amagat objectes.
 
· Mostra dificultats per portar al dia els seus comptes bancaris, mentre que abans sempre ho feia sense problemes.
 
Si es donen alguna d'aquestes senyals, cal anar al metge per poder confirmar si es tracta d'Alzheimer o demència i, en cas afirmatiu, poder aprofitar la fase inicial de la malaltia per prendre decisions importants per a la persona malalta i els seus familiars més propers, a més de poder començar el tractament adequat.
 
Normalment, però, aquestes pèrdues de memòria es deuen a trastorns de memòria “benignes”, o al fet de passar una època una mica més angoixant del normal. En aquests casos, els professionals mèdics podran aconsellar com millorar aquests símptomes, mitjançant exercicis i tallers i orientar-los en tots els dubtes que tinguin les persones afectades i el seu entorn familiar.
 
Utilització del SIMAP en una fase cada cop més prematura
 
Segons dades d'agost de 2011, el servei SIMAP compta amb prop de 250 persones usuàries, d'una mitjana d'edat de 79 anys. Sumant les persones ateses al llarg de tot l'any, la xifra augmenta fins a les 315. Per demarcacions, el servei està cada vegada més implantat a Barcelona, però l'objectiu de la Creu Roja és acabar-lo de consolidar a la resta del territori. Pel que fa al sexe de les persones usuàries, el 64% són homes i el 36% són dones.
 
Des de 2008, any en el qual es va iniciar el projecte, el període mitjà de permanència de les persones usuàries del SIMAP ha augmentat de 6 a 10 mesos. Això és fruit del major coneixement que es té del servei, cosa que afavoreix que, actualment, es pugui arribar a les persones usuàries en una fase més inicial de la malaltia i, en conseqüència, que es pugui fer ús del localitzador durant més temps. La fi del servei es produeix, quan la persona usuària entra en una fase de la malaltia que ja no li permet sortir sola de casa i, per tant, el localitzador per el seu sentit.
 
Des de la posada en marxa del SIMAP, s'han dut a terme xerrades a oficines locals i comarcals de la Creu Roja, ajuntaments o consells comarcals per tal d'estendre el projecte arreu del territori català. La difusió progressiva del projecte i el seu major coneixement han fet que el localitzador SIMAP pugui arribar abans a les persones usuàries. En aquest sentit, és important que, un cop s'ha detectat la malaltia, la persona afectada accepti la seva situació per tal d'adoptar mesures com la del SIMAP, que permeten allargar el màxim possible l'autonomia d'aquesta persona.
 
La Creu Roja compta actualment amb un 41 acords i convenis amb diverses entitats i administracions amb les quals col·labora per prestar el servei del SIMAP a les persones usuàries

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article