Quina relació té la immigració amb la tecnologia?

Una enquesta d'àmbit europeu analitzarà què s'usa més i de quina manera en 10 països diferents


A partir d'aquest dilluns les comunitats d'immigrants de vuit països de la Unió Europea podran participar en una enquesta que mostrarà una radiografia de com aquest col·lectiu fa servir els mòbils i internet. L'Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i el Grup de Tecnologia i Canvi Social (Tascha) de la Universitat de Washington (EUA) duran a terme aquest estudi a Àustria, República Txeca, Irlanda, Itàlia, Letònia, Països Baixos, Regne Unit i Estat espnyol. L'enquesta analitzarà com fan servir les comunitats d'immigrants les TIC i els efectes d'aquesta utitlització en la seva integració social. La investigació parteix de diversos estudis que demostren que aquests col·lectius fan servir més la telefonia mòbil i Internet. 

L'enquesta es fa a través d'Internet i garanteix l'anonimat total. Per a fomentar la participació en l'enquesta, les persones que la responguin podran obtenir quinze minuts trucades gratuïtes a telèfons mòbils i fixos. 

Un encàrrec de la Comissió Europea
 
La investigació és un encàrrec de la Comissió Europea al Centre Comú de Recerca - Institut de Prospectiva Tecnològica (JRC-IPTS) i la Direcció General de Societat de la Informació i Mitjans de Comunicació (DG INFSO), com a part dels seus esforços per dissenyar polítiques d'integració recolzades en l'ús de les TIC i per lluitar contra l'exclusió digital en tots els segments de la societat.
 
La iniciativa té el suport de diverses entitats de Catalunya i altres parts de l'Estat espanyol, com la Direcció d'Immigració de Catalunya, consolats i ambaixades, a més d'organitzacions com Biblioteques de Barcelona, Ravalnet, l'associació Mithra, Andalucía Acoge, Creu Roja Espanyola, Fundació Migrar i altres institucions que ajuden a difondre aquest estudi.
 
Més utilització de les TIC
 
El percentatge de ciutadans de l'Estat espanyol que fa servir internet és un punt inferior al dels usuaris immigrants i els estrangers, que utilitzen molt més que no pas els autòctons el telèfon mòbil, segons l'enquesta sobre equipament i ús de tecnologies d'informació i comunicació a les llars l'any 2011 feta per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Ara la UE espera, a partir de les 5.400 enquestes en línia previstes, establir el tipus d'utilització que el col·lectiu d'immigrants fa dels mòbils i internet, com ara parlar amb amics, buscar feina, participar en la societat, treballar a distància (teletreball), entre altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article