Una de cada cinc llars té 'dificultats' o 'moltes dificultats' per arribar a final de mes

El 33% de les famílies, a més, assegura no tenir capacitat per 'afrontar despeses imprevistes'


El 21,4% de les llars catalanes arriba a final de mes amb dificultats. Aquestes es tornen difícilment salvables per a gairebé un 5% d'aquestes famílies. Si se sumen a aquests casos els de les que pateixen "certes dificultats" quan a la fulla mensual del calendari li queden pocs dies, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, es crea un grup on s'hi troben la meitat de les llars catalanes. Una fuita d'aigua inesperada al domicili o una nevera que sobtadament diu prou suposen obstacles que, tenint en compte dades de 2011 de l'enquesta de 'Condicions de Vida', posen contra les cordes al 33% de les famílies, que asseguren no tenir capacitat per "afrontar despeses imprevistes".

Els resultats provisionals de l'enquesta de 'Condicions de Vida' que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) duu a terme a tot l'Estat xifra en 24.890 euros de mitjana els ingressos nets anuals de les llars. La dada suposa un 4'4% menys que l'any anterior, el 2009. 
 
Les dades provisionals de 2011, com era fàcil d'imaginar, també contenen una altra dada negativa. El percentatge de població que es troba per sota del llindar de risc de pobresa augmenta un punt i se situa en 21,8%. La xifra s'eleva fins a un 26,5% dels casos quan parlem de menors de 16 anys. Pel que fa a Catalunya, aquest percentatge -de 2010- és de 15,3%. 
 
La crisi fa més vulnerables a les famílies també davant les despeses imprevistes. Electrodomèstics que cal reemplaçar, cotxes que fan sorolls estranys, multes que arriben quan ja les havies oblidat, suposen obstacles francament complicats de saltar per a un 35,9% de les famílies espanyoles. En el cas de les catalanes, aquest percentatge és una mica menor, un 33%. 
 
Els resultats provisionals sí que han recollit, per contra, un resultat que no era tan fàcil d'imaginar. L'any 2006, abans de la crisi, un 9,4% de les famílies catalanes deia arribar a final de mes amb "moltes dificultats". L'any 2008, inici de la recessió econòmica, aquest percentatge creixia fins a l'11%. El 2010, immersos en plena crisi, pujava fins al 12,9%. Estranyament, en aquest 2011, després de 3 anys de depressió econòmica, només un 4,7% assegura travessar "moltes dificultats" els darrers dies de mes. 
 
L'inici de la crisi sí ha fet pujar i ha mantingut en xifres preocupants el nombre de famílies que no poden permetre's una escapada d'una setmana durant l'any per pernoctar lluny de casa. El 2008 es quedaven sense vacances el 33,5%, actualment això els hi passa a un 38,8%. A Múrcia i Andalusia pertanyen les de regions que menys es desplacen durant els dies festius. A Catalunya segueixen marxant de vacances un 70,2%. 
 
L'enquesta de Condicions de Vida (ECV) es va fer entre els mesos de març i juny de 2011. Les dades definitives es donaran a conèixer durant el novembre de 2012. La primera vegada que es va dur a terme aquest estudi va ser el 2004. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article