La contractació de persones amb discapacitat creix més que la general i afavoreix l'ambient de l'empresa

El Grupo SIFU presenta un estudi que quantifica el coneixement i l'aplicació de la LISMI


La contractació de persones amb discapacitat creix més que la general i afavoreix l'ambient de l'empresa (pdf)

 'No existeix la inserció social si no hi ha inserció laboral'. Amb aquesta frase Cristian Rovira, conseller delegat del Grupo SIFU, va resumir la importància de la integració laboral i social de persones amb discapacitat física, psíquica, mental o sensorial en la presentació de l'Observatori SIFU d'Empresa i Discapacitat 2011. L'informe, fet públic aquest dijous en motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el proper 3 de desembre, quantifica el coneixement i seguiment que es fa a nivell espanyol de la Llei d'integració social dels minusvàlids (LISMI). Entre el gruix de dades que es desprén de l'informe cal destacar que la contractació de persones amb discapacitat ha augmentat en un 5,4% en el darrer any, mentre que la contractació general només ho ha fet un 1,2%.

 Les persones amb discapacitat suposen el 10% de la població mundial i el 80% d'aquestes viuen en països en vies de desenvolupament. Per tal d'assegurar la igualtat d'oportunitats laborals de tota la població, l'any 1982 a l'Estat espanyol es va crear la LISMI, la qual estableix que les empreses, tant públiques com privades, amb més de 50 treballadors tenen l'obligació de reservar el 2% de la plantilla a persones amb una discapacitat igual o major al 33%. Si bé pel que fa al coneixement d'aquesta normativa les dades són positives -el 96% de les empreses enquestades la coneixen i el 93% admet estar informat sobre les bonificacions i subvencions que poden rebre per contractar persones amb discapacitat-, només el 43% manifesta complir-la mentre que un terç d'aquest percentatge realment no ho fa. És a dir, només el 33% de les empreses amb més de 50 treballadors compleix el que la LISMI dicta. D'altra banda trobem que un 9% l'acata utilitzant les mesures alternatives i el 27% combina ambdues modalitats. 
 
En la roda de premsa de presentació de l'estudi, tant Cristian Rovira com Carles Campuzano, diputat al Congrés des de l'any 1996 per CDC i portaveu del grup parlamentari català en els àmbits de treball, política social, immigració, pensions i cooperació internacional, i Lluís Torra, impulsor del Programa Equipara! i coneixedor de l'entorn de la discapacitat, han coincidit en opinar les sancions de fins a 3.000 euros per aquelles empreses que no compleixin amb la normativa haurien de ser més dures i que encara queda molt de camí per avançar tant en la contractació de persones amb discapacitat com, sobretot, en la formació d'aquestes persones per tal que puguin optar a llocs de treball més qualificats. Hem de ser conscients que el percentatge de discapacitats no baixa 'perquè l'edat mitjana de les persones puja i si bé les discapacitats estan baixant per efecte mèdic sí que augmenten les sobrevingudes i per edat', en paraules de Rovira. Un altre motiu en favor de la contractació d'aquest segment de la població és que, tal com ha afirmat Lluís Torra, milloren l'entorn laboral i 'pensar la societat pensant en els discapacitats és pensar en un entorn més agradable i del quan ens en beneficiem tots'. 
 
Si bé a l'estudi no es detalla, els ponents han remarcat que Catalunya és el territori de l'Estat espanyol on més contractacions de persones amb discapacitat es fan per convicció mentre que la majoria d'empreses espanyoles, el 62%, ho fan per obligació. El 30% ho fan seguint les polítiques internes de Responsabilitat Social Corporativa i el 25% raona que les persones amb discapacitat són iguals que la resta. Mentrestant, el 55% de les empreses no tenen dificultats per complir la LISMI si bé l'aplicació de la llei no és igual arreu del territori espanyol, fet que dificulta la contractació entre diferents territoris. També en aquesta línia, el 63% de les empreses coneix l'existència de mesures alternatives a la contractació directa de treballadors discapacitats. Les mesures més conegudes són la compra de productes o de serveis a un Centre Especial d'Ocupació (87%) i les donacions (56%). 
 
Finalment cal destacar una dada que serveix d'argumentari bàsic en pro de la contractació de persones amb discapacitat: el 93% de les empreses que ho han fet estan molt o bastant satisfetes amb el rendiment d'aquestes persones i el 90% considera que la seva incorporació ha tingut efectes positius en el treball col·lectiu de l'empresa. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article