Creen el Pla de seguretat i d'atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica

El Departament d'Interior, l'Institut Català de les Dones i l'Obra Social de La Caixa en són els impulsors


 Amb una solució informàtica de seguiment de víctimes, una connexió via hardware d'un sistema de trucades telefòniques amb possibilitat de gravació i una connexió via telemàtica amb el sistema de la Creu Roja per identificar la posició de la persona protegida així com el sistema de polseres per realitzar el seguiment dels agressors són les quatre vies sobre les quals es desenvoluparà el Pla de seguretat i d'atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica. 

El conseller d'Interior, Felip Puig, la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i el director general de la Fundació "la Caixa", Jaume Lanaspa, han signat aquest divendres un acord per impulsar conjuntament el Pla de seguretat i d'atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica.  
 
La signatura s'emmarca dins la Jornada sobre el Pla de seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica que ha inaugurat avui el conseller Puig i que ha tingut lloc a la sala d'actes del Departament d'Interior.
 
Aquesta iniciativa, a la qual l'Obra Social "la Caixa" destinarà 800.000 euros fins el 2014, se centra en la lluita per l'eradicació dels maltractaments a les persones que es troben en una especial situació de vulnerabilitat.
 
El Pla posa èmfasi en tres col·lectius: el de les dones, que segueix sent prioritari; el dels menors sotmesos a abusos i maltractaments per la seva condició d'inferioritat; i el de la gent gran, considerat un col·lectiu molt fràgil i vulnerable. Més de 17.000 persones precisen mesures judicials de protecció a Catalunya i es realitzen més de 25.000 seguiments anuals.
 
En aquest sentit, el Pla de seguretat contempla un nou model d'intervenció policial basat en la prevenció del maltractament i l'atenció a les víctimes, nous processos i procediments d'intervenció en àmbits com la violència masclista, agressions sexuals, mutilacions genitals o tràfic d'éssers humans, així com una nova valoració del risc policial.
 
Avenços tecnològics
 
El conveni incideix en l'àmbit tecnològic, amb l'objectiu d'obtenir el major grau d'eficiència a nivell operatiu, tot dotant els Mossos d'Esquadra de diferents instruments que facilitin la seva tasca. Entre ells destaquen:
 
-        Solució informàtica de seguiment de víctimes
-        Connexió via hardware d'un sistema de trucades telefòniques amb possibilitat de gravació (com a prova legal)
-        Connexió via telemàtica amb el sistema de la Creu Roja per identificar la posició de la persona protegida a través del TAM (teleassistència mòbil)
-        Connexió via telemàtica amb el sistema de polseres per realitzar el seguiment dels agressors
 
En el marc de l'acord, l'Institut Català de les Dones dins del seu Programa d'intervenció integral contra la violència masclista, es compromet a desenvolupar els instruments de difusió, sensibilització i de suport a les dones, en dues línies d'actuació específiques: els serveis i recursos d'intervenció, i les estratègies de coordinació i treball en xarxa, i es compromet a incorporar el nou model d'intervenció policial en el Programa esmentat i en totes les accions que desenvolupi.
 
Per altra banda, l'Obra Social "la Caixa" posarà a disposició del Departament d'Interior el programa Violència: Tolerància zero, que té com a objectiu prevenir possibles conductes de maltractament i intervenir en aspectes psicosocials de les persones que poden ser o que han estat víctimes de violència de gènere. El projecte promou dues línies d'actuació: sensibilització i prevenció i intervenció psicosocial amb dones víctimes de violència de gènere o en situació de vulnerabilitat davant de situacions de violència.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article