Internet augmenta l'abast de l'abús i l'explotació als infants

Es calcula que hi ha més de 16.700 pàgines web que mostren imatges d'infants maltractats, de les quals 73% són menors de 10 anys


Tot i que Internet ofereix més oportunitats per a l'educació i la informació que en qualsevol altre moment de la història, la xarxa també amplia la magnitud i les amenaces potencials que poden afectar a la infància, segons un informe elaborat pel Centre d'Investigació Innocenti d'UNICEF. La investigació, realitzada en col·laboració amb el Centre contra l'explotació infantil i la protecció (CEOP) al Regne Unit, dibuixa quatre aspectes que s'han de coordinar per crear un entorn més segur per als infants a la xarxa: ensenyar als nens i les nenes a protegir-se, posar fi a la impunitat d'aquells que els assetgen, reduir l'accés a material perjudicial i donar suport a la recuperació de les víctimes.

'Seguretat Infantil a Internet: reptes i estratègies globals' té com a objectiu proporcionar una millor comprensió dels riscos als quals s'enfronten els joves a Internet i presenta un marc per protegir-los d'amenaces com el ciber-assetjament l'exposició a imatges d'abusos, així com altres pràctiques com el grooming, en el què algunes persones es fan passar per infants per aconseguir fotos íntimes dels nens i nenes. "El ràpid increment del món digital no ha creat el delicte d'abús i explotació sexual dels infants però si ha augmentat la magnitud i l'abast dels possibles danys que poden ocasionar", ha dit el director de l'Oficina d'Investigació d'UNICEF, Gordon Alexander. "Hem de reconèixer això i prendre la major quantitat possible de mesures adequades, respectant els drets dels infants explorar el nou entorn i tot el potencial que la tecnologia ofereix". 
 
La primera línia de defensa -l'enfortiment dels infants- és fonamental per abordar el problema, sobretot perquè els infants són generalment molt més experts en Internet que els seus pares i mestres i una percepció diferent dels adults i sobre els riscos als quals s'enfronten. Molts infants saben com bloquejar i protegir les seves pàgines i acudeixen als seus amics quan tenen dificultat, abans que als pares, que entenen menys la realitat canviant de les noves tecnologies i a més poden limitar el seu lliure moviment per Internet.
 
Els telèfons mòbils s'han convertit en l'instrument utilitzat pels infants per navegar per Internet, per sobre dels ordinadors. Però els avenços tecnològics, amb accessos cada vegada més ràpids i càmeres molt barates, són també una oportunitat pels agressors.
 
L'informe assenyala que la legislació internacional i la seva aplicació eficaç a nivell mundial és un element fonamental de protecció però, a nivell nacional, l'aplicació de les lleis ha estat lenta en molts països, i on s'ha aprovat, sovint no té harmonització d'assumptes com la definició de "infant" i de "pornografia". De 196 països examinats, només 45 compten amb una legislació suficient per combatre els delictes d'imatges d'abús infantil. L'eliminació de la impunitat dels agressors ha de ser un altre focus d'atenció, un desafiament difícil de tractar per la naturalesa transfronterera dels delictes.
 
La legislació és, no obstant, només una part de la resposta i els pares, mestres, treballadors socials, la policia i la industria tenen un paper destacat que ha de desenvolupar per donar suport als esforços dels infants per protegir-se a ells mateixos, assegura l'informe. La indústria també ha de jugar un paper eliminant el material inadequat dels seus servidors i proporcionant hardware i software respectuosos amb la infància que bloquegin o filtrin les imatges que puguin resultar ofensives.
 
Fins el 2011 es calculava que hi havia 16.700 espais web a nivell mundial que mostraven imatges d'abusos a infants, amb milions d'imatges d'aquest tipus, ensenyant a "desenes de milers" d'infants. Cada vegada és més baixa l'edat d'infants exhibits, ja que el 73% de les víctimes tenen menys de 10 anys, i les imatges són cada vegada més gràfiques i violentes.
 
Les xifres demostren la magnitud del desafiament, però l'informe és molt clar: no és possible eliminar tots els riscos que existeixen en l'entorn on line. És un espai massa gran, sense govern, en evolució, amb una industria creativa publicitària en creixement com per estar sempre subjectes al tipus de controls que són necessaris per protegir completament els infants. Tampoc és desitjable que es controli de forma excessiva, ja que es destruiria l'essència d'internet i els seus beneficis"
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

pol
1.

soys todos unos gays i los abusadores unos hijos de puta

  • 0
  • 0

Comenta aquest article