Cleries: 'Teresa Losada és un referent a l'hora de parlar de determinats valors com la solidaritat, la convivència i la dedicació'

La Generalitat de Catalunya reconeix la trajectòria de Teresa Losada en favor de la integració de les persones immigrades


El Departament de Benestar Social i Família, a través de la Direcció General per a la Immigració, ha celebrat aquest dilluns a la tarda, com cada 18 de desembre, l’acte institucional del Dia Internacional del Migrant. Durant la celebració d’enguany s’ha homenatjat a la religiosa d’origen gallec Teresa Losada per la seva trajectòria professional i cívica. Resident a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) des de fa més de trenta anys és fundadora de la Fundació Bayt-Al-Thaqafa i, entre d’altres, ha estat  consultora del Vaticà per al diàleg interreligiós amb l’Islam.

La Generalitat de Catalunya ha volgut reconèixer així la tasca de Losada en favor de la integració i la inserció sociolaboral de la immigració musulmana a Catalunya, especialment a través de la Fundació amb seu al carrer Princesa de Barcelona i a Sant Vicenç dels Horts, d’on és filla adoptiva des de 2001 per acord del consistori. També va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2002, entre molts altres guardons i distincions.
 
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha lliurat una placa de reconeixement a la religiosa per haver contribuït a fer de Catalunya una societat més justa i cohesionada. Durant el discurs de cloenda, Cleries ha destacat que “des del Govern de la Generalitat volem impulsar un Pla Nacional de Valors, en aquest aspecte Teresa Losada és un referent. Per parlar de valors com la solidaritat, la convivència i la dedicació, només cal dir: mireu la Teresa”.
 
Durant l’acte, que ha tingut lloc al Palau Centelles de Barcelona, el conseller Cleries ha destacat que “celebrem el Dia del Migrant reconeixent una persona que ha passat de la teoria al compromís i a l’acció”. El conseller ha insistit que Losada “ha treballat per una societat d’igualtat de drets i d’igualtat d’oportunitats”. Josep Lluís Cleries ha recordat que “vaig conèixer la Teresa als anys 90 quan ja era un referent. Ha treballat des de la senzillesa, la constància i la constant presència”.
 
El conseller ha destacat també que “el Pla Nacional per a la Immigració és també un bon referent per fer junts el camí, per això és bo que ara s’hi hagin sumat noves entitats. La integració a Catalunya vol dir formar part del país sense haver de renunciar a les arrels, la cultura, ni la llengua pròpia. Així ho ha dit també la Teresa quan es referia a que el coneixement d’altres religions ens fa aprofundir en la nostra pròpia”.
 
A l’acte també han intervingut l’homenatjada, a més del director general per a la Immigració, Xavier Bosch; l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras; i la tinent d’alcalde i regidora de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Maite Fandos.
 
Per acabar, el conseller Cleries ha destacat que “quan parlem d’immigració el gran valor, més enllà de la tolerància, és el respecte mutu de les cultures i dels costums”.
 
La celebració ha acabat amb una actuació musical a càrrec dels joves i infants de l’entitat Ribermúsica, que treballa al districte de Ciutat Vella de Barcelona.
 
Biografia de Teresa Losada

Teresa Losada Campo (Lugo, Galícia, 1943) és una filòloga i religiosa franciscana Missionera de Maria resident a Sant Vicenç dels Horts, doctorada en Filologia Semítica (especialitat Àrab-Islam) per la Universitat de Barcelona. El 1974 va crear la Fundació Bayt-Al-Thaqafa (Casa de la Cultura, en àrab): associació amb seu a Barcelona i Sant Vicenç dels Horts que té com a objectiu ajudar a les persones immigrades àrabs residents a Catalunya per aconseguir la seva inserció social. La mateixa entitat organitza activitats per a l'alfabetització, cursos de promoció de la dona i de formació professional, així com activitats de suport a la llengua i la cultura àrab.
 
Amb certificat d'àrab literari per la Universitat de la Sorbona a París, va ser adjunta a la Càtedra d'àrab i professora de llengua i literatura àrab a la Universitat de Barcelona de 1970 a 1977, any en què abandona la docència universitària per dedicar-se de ple al món de la immigració arabomusulmana.
 
L’any 2000 va ser nomenada consultora del Consell Pontifici per al Diàleg Interreligiós del Vaticà per a les relacions amb els musulmans i el 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi. Des de 2001, per acord del consistori, és filla adoptiva de Sant Vicenç dels Horts. Entre d’altres, el 2005 va ser nomenada membre del consell social del Síndic de Greuges i ha col·laborat també amb la Càtedra d’Immigració, Drets i Ciutadania de la Universitat de Girona.
 
Dia Internacional del Migrant

La celebració del Dia Internacional del Migrant té el seu origen en la resolució de la ONU acordada en Assemblea General del dia 18 de desembre de 1990, per la qual es va adoptar la Convenció sobre la Protecció dels Drets de tots els Treballadors Migrants i de llurs familiars.
 
Aquesta Convenció, que representa un dels instruments de reconeixement i garantia de drets més importants per a persones immigrades, en l'actualitat no ha estat ratificada per cap dels estats de la Unió Europa. Pel que fa a l'Estat espanyol, s’han formulat moltes peticions demanant aquesta ratificació, de forma reiterada, des de diferents entitats i institucions internacionals, europees i nacionals, incloent-hi dues resolucions del Parlament de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article