La UE demana una actuació immediata per reduir l’atur juvenil

'Iniciativa d'Oportunitats per a la Joventut' són un conjunt de mesures per aconseguir l'objectiu


Davant la persistent taxa d’atur juvenil a Europa, que no baixa del 21%, la Comissió demana als Estats membres, als representants dels treballadors i a les empreses, que uneixin els esforços i prenguin mesures determinants per tal de reduir-lo. La nova “Iniciativa d’Oportunitats per a la Joventut”, adoptada avui per la Comissió, aposta per prevenir l’abandonament escolar, ajudar els joves a desenvolupar aptituds apropiades per al mercat laboral, garantir l’experiència laboral i la formació al treball i ajudar els joves a trobar una primera feina de qualitat.

 La Comissió també insta als Estats membres a utilitzar millor el Fons Social Europeu, que encara disposa de 30.000 milions d’euros no compromesos per a projectes. A més, la Comissió ha presentat una sèrie de mesures concretes per finançar directament amb fons de la UE.
 
László Andor, comissari d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió de la UE, ha destacat la urgència de reduir la taxa d’atur juvenil, declarant que “per als joves de molts països de la UE la situació ha esdevingut dramàtica. Si no es prenen mesures decisives tant a escala de la UE com nacional, correm el risc de perdre aquesta generació, i això tindria un enorme cost econòmic i social”. Assenyalant que, segons els càlculs, els nivells actuals d’atur representen per a la societat una càrrega d’uns 2.000 milions d’euros cada setmana, equivalents a poc més de l’1% del PIB de l’Europa dels 27, el comissari ha afegit que “la tendència actual no pot continuar. Hem de donar esperança als joves. Són el nostre futur”.
 
La Comissió aportarà també fons per a assistència tècnica a fi que els Estats membres recorrin més al finançament de la UE, especialment del Fons Social Europeu (FSE), que disposa encara de 30.000 milions d’euros no compromesos.
 
 
 
Dades concretes 
 
 
 
Les principals accions finançades directament per la Comissió dins la nova “Iniciativa d’Oportunitats per a la Joventut” són: 
 
 
 
·    Destinar 4 milions d’euros per ajudar els Estats membres a crear sistemes de “garantia juvenil” a fi de garantir que, en un termini de quatre mesos després d’haver deixat els estudis, els joves puguin tenir feina o seguir activitats d’educació o formació.
 
·    Dedicar 1,3 milions d’euros per a la creació de llocs d’aprenentatge a través del Fons Social Europeu. Un augment del 10% a finals de 2013 donaria lloc a un total de 370.000 nous aprenents.
 
·    Fer servir 3 milions d’euros d’assistència tècnica del Fons Social Europeu per ajudar els Estats membres a crear sistemes d’ajuda als joves que fundin empreses i a emprenedors socials.
 
·    Destinar tots els fons possibles a col·locacions en empreses i assolir, l’any 2012, almenys 130.000 col·locacions dins els programes Erasmus i Leonardo da Vinci.
 
·    Donar ajuda financera a 5.000 joves, l’any 2012, per trobar ocupació a un altre Estat membre mitjançant la iniciativa “La teva primera feina EURES”.
 
·    Incrementar l’assignació pressupostària per al Servei Voluntari Europeu, a fi d’oferir com a mínim 10.000 oportunitats de voluntariat el 2012.
 
·    Presentar, el 2012, un marc per a la realització de pràctiques d’alta qualitat a la UE.
 
·    Oferir, el 2012, aproximadament 600 intercanvis addicionals dins el programa Erasmus per a empresaris.
 
 
 
Les accions proposades per la Comissió prepararan el terreny perquè els Estats membres desenvolupin d’altres mesures per als joves dins la propera generació de programes del Fons Social Europeu i del pressupost de la UE per a 2014-2020.
 
 
 
Informació de fons  
 
Actualment a la UE hi ha 5 milions de joves aturats i 7,5 milions de joves entre 15 i 24 anys que no treballen ni segueixen cap estudi ni formació. Això afecta no tant sols els joves poc qualificats que han abandonat els estudis prematurament, sinó, cada vegada més, els titulats universitaris que no aconsegueixen una primera feina.
 
La Comissió vol mobilitzar tots els agents relacionats amb aquests fets així com tot el finançament de la UE disponible, per tal d’adoptar immediatament mesures que facilitin tant la transició entre l’ensenyament i la feina com l’ocupació dels joves aturats arreu d’Europa. L’objectiu és ajudar els joves que no treballen ni estudien a trobar feina o a tornar a la formació, i ajudar els qui tenen educació universitària a trobar la primera feina.
 
La Comissió ajudarà fermament els Estats membres en aquesta tasca amb orientacions i assistència concreta. Dins el context de l’Estratègia Europa 2020, els Estats membres hauran d’enfrontar l’atur juvenil en els programes nacionals de reforma de 2012, i les mesures i polítiques de joventut s’abordaran de manera sistemàtica al projecte de recomanacions específiques per a cada país de 2012. La Comissió seguirà avaluant i analitzant les mesures que adoptin els Estats membres contra l’atur i informarà al Consell informal de Ministres de Treball i Afers Socials l’abril de 2012.
 
 
 
Més informació

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article