El Govern de la Generalitat destina més de 427 milions d'euros a la lluita contra la pobresa

El Departament de Benestar Social i Família lidera la lluita contra la pobresa i a favor de la inclusió social amb una aportació de 152.680.000 euros


El Govern de la Generalitat destinarà aquest any més de 427 milions d'euros per lluitar contra la pobresa i afavorir la inclusió social. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha destacat en la roda de premsa celebrada després de la reunió de Govern que "la lluita contra la pobresa és una de les màximes prioritats d'aquest Govern i, així ho demostra l'aportació que s'hi destinarà aquest 2012 a través de programes com els plans educatius d'entorn, els ajuts al pagament al lloguer, les ajudes a les entitats del tercer sector social o el pagament de les despeses de l'assistència jurídica gratuïta, entre molts altres".

 El programa d'actuacions del Govern per combatre la pobresa s'executarà principalment a través dels departaments de Benestar Social i Família, Ensenyament, Empresa i Ocupació, Territori i Sostenibilitat i Justícia. El conseller Cleries, ha dit que la lluita contra la pobresa "és un esforç conjunt" i ha ressaltat que aquest any s'impulsarà un Pla Nacional per a la Inclusió Social i l'Eradicació de la pobresa.
 
Benestar Social i Família hi destinarà el major esforç amb una aportació de 152.680.000 euros, que s'adreçaran a programes de manteniment de serveis socials en l'àmbit del risc d'exclusió social, ajudes d'urgència social, subvencions a entitats del tercer sector social, prestacions econòmiques, programes preventius destinats a la infància i l'adolescència, plans locals d'inclusió social i ajuts a les famílies amb fills a càrrec en situació de vulnerabilitat, entre altres.
 
El Departament d'Empresa i Ocupació destinarà 130 milions d'euros, principalment a través de la Renda Mínima d'Inserció i programes d'inserció laboral, mentre que el Departament de Justícia hi aportarà 56 milions pel pagament de despeses de l'assistència jurídica gratuïta.
 
A través de Territori i Sostenibilitat s'invertiran 55.330.000 euros. Aquests diners serviran per finançar els programes socials d'habitatge que inclouen ajuts al pagament del lloguer, prestacions d'urgència per evitar situacions de desnonaments i execucions hipotecàries i l'impuls i el suport a la xarxa d'entitats que atenen en pisos a persones amb risc d'exclusió residencial.
 
Finalment, el Departament d'Ensenyament destinarà a la lluita contra la pobresa i per la cohesió social un total de 33.186.000 euros. Aquest pressupost s'adreçarà al manteniment de plans educatius d'entorn i ajuts individuals de menjador i desplaçament.
 
Benestar Social i Família lidera la lluita contra la pobresa i obre una convocatòria específica de 5 milions d'euros
 
El conseller Cleries ha reiterat que la lluita contra la pobresa és "una sana obsessió" per aquest Govern i, especialment, pel seu Departament. El conseller Cleries ha reiterat que "des de l'inici de la legislatura, hem fixat la lluita contra la pobresa com una de les màximes prioritats. I en aquest sentit, des de Benestar Social i Família hem impulsat un grup de treball específic, integrat per personal tècnic del Departament, representants d'entitats d'iniciativa social i de les entitats municipalistes, que ja ha elaborat un conjunt de mesures que serviran per impulsar a patir d'ara el Pacte Nacional per a la Inclusió Social i l'Eradicació de la Pobresa".
 
Precisament aquest any, el conseller ha explicat que s'obrirà una convocatòria de subvencions a entitats per al desenvolupament d'accions en l'àmbit de la lluita contra la pobresa per fer front a situacions derivades de la crisi econòmica amb un pressupost total de cinc milions d'euros. Aquestes subvencions, adreçades a entitats de serveis de Catalunya, es destinaran a actuacions com:
 
 
    · El desenvolupament de serveis específics per atendre necessitats bàsiques d'alimentació i/o higiene.
    · Accions específiques en l'àmbit de l'atenció a persones sense llar en el seu procés de recuperació d'autonomia personal i vincles socials.
    · Accions innovadores de caire preventiu adreçades a evitar l'exclusió social de persones que es troben en situació de pobresa com a conseqüència de l'actual crisi.
    · Accions específiques dirigides a lluitar contra la pobresa infantil i juvenil, especial en zones d'actuació preferent.
 
 
Aquesta convocatòria, juntament amb d'altres actuacions com les ajudes d'urgència social, les prestacions econòmiques adreçades a les persones amb pensions més baixes, les prestacions per atendre necessitats bàsiques, el programa de centres oberts per atendre la infància i l'adolescència en risc d'exclusió social, les ajudes a famílies amb fills a càrrec en situació de vulnerabilitat o el pisos per a joves vinculats a programes d'inserció laboral, entre altres, sumen un total de 152,6 milions d'euros. El conseller ha ressaltat que aquesta xifra és superior en un 3,5% a la que el Departament hi va destinar l'any passat, tot i que el pressupost general aquest any s'ha mantingut. "Estem compromesos en la lluita contra la pobresa i esmerçarem tots els nostres esforços per millorar l'atenció de tots i totes i afavorir la cohesió social", ha conclòs el conseller.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article