Nou programa de sensibilització en la prevenció de relacions abusives en l'àmbit de la parella

El programa inclourà campanyes de sensibilització i formació específica


El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluis Cleries, va anunciar ahir a la tarda la posada en marxa d'un programa de sensibilització en la prevenció de relacions abusives en l'àmbit de la parella, una mesura complementària a les polítiques que s'estan desenvolupant des del Govern en matèria de prevenció de la violència masclista. El conseller va donar a conèixer aquesta iniciativa en el marc d'una reunió de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència masclista, màxim òrgan de coordinació institucional en aquest àmbit. Aquest programa de sensibilització inclou campanyes de sensibilització que aniran acompanyades de mesures de formació específica per a professionals de la salut i de l'àmbit d'ensenyament, en el marc dels cursos "Salut i escola". També s'inclourà formació en prevenció de relacions abusives entre noies i nois en el currículum educatiu dels cicles de grau superior d'Animació sociocultural i d'Inserció social.

Per altra banda, el conseller Cleries també va anunciar la posada en funcionament per a finals d'any d'un Centre d'Intervenció Especialitzada (CIE) per a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles a la ciutat de Lleida. Els CIE són uns serveis de la Xarxa d'atenció i recuperació integral que el Departament de Benestar Social i Família disposa per a les dones que es troben en situació de violència masclista. Des d'aquests centres s'atén tots els àmbits de manifestació de la violència (parella, familiar, laboral o comunitària) i es realitzen programes d'acollida, atenció psicològica per a les dones i per als seus fills i filles, atenció jurídica i social i inserció laboral.
 
El centre de Lleida serà el setè que es crea a Catalunya. Els altres centres s'ubiquen a Salt, Tarragona, Amposta, Sant Feliu de Llobregat, Igualada i la Seu d'Urgell.
 
Davant la comissió, formada per una seixantena d'organismes de la Generalitat i institucions i organitzacions socials i professionals, el conseller Cleries va destacar que "la lluita contra la violència masclista és una prioritat pel Govern i continuarem posant tots els recursos necessaris per a la seva eradicació". En aquest sentit, va destacar que "la màxima coordinació entre Administració, institucions, organitzacions socials, professionals i ciutadania és essencial per aconseguir la màxima eficiència en aquest àmbit".
 
Amb aquest objectiu, s'han creat grups de treball dins d'aquesta comissió per tal d'abordar els diferents aspectes de la lluita contra la violència masclista. Concretament, ahir es va aprovar la constitució de cinc grups de treball. Són de nova creació el Grup de treball per a l'abordatge de la violència a l'àmbit laboral i el Grup de treball per  a l'abordatge de la violència sexual. Tres d'aquests grups ja existien a nivell de Generalitat i ara amplien la seva composició a d'altres institucions. Es tracta del Grup de treball de seguiment tècnic integral per a una intervenció coordinada contra la violència masclista, el Grup de treball per a l'abordatge de situacions de "trata" amb finalitat d'explotació sexual i el Grup de treball per a l'abordatge de la mutilació genital femenina.
 
Cleries va destacar que el més important és "teixir una xarxa sòlida en la qual Departaments com Benestar Social i Família, Interior, Justícia, Ensenyament i Salut treballin des de la màxima coordinació optimitzant els recursos per a donar la millor resposta des de la detecció i prevenció dels possibles casos, passant per la sensibilització de tota la societat i garantint la protecció quan aquesta sigui necessària".
 
Per la seva banda, la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va anunciar les línies estratègiques del nou Programa d'Intervenció Integral contra la violència masclista 2012-2015 que marcarà les polítiques actives del Govern en la lluita contra aquesta xacra els propers anys. Gatell va avançar que "el nou Programa consolidarà la tasca de prevenció i sensibilització de la Xarxa de serveis d'informació i atenció a les dones i tindrà especial cura en l'atenció als fills i les filles de les dones que han passat per situacions de violència masclista".
 
A banda d'aquestes dues mesures, ahir també es va anunciar:  
 
La creació de dos nous centres de Punt de Trobada al Barcelonès nord i a la comarca del Maresme. Aquest recurs està destinat a atendre i prevenir, en un lloc neutral i transitori i en presència de personal qualificat, la problemàtica que sorgeix en els processos de conflictivitat familiar. Concretament, vetlla per assegurar la protecció dels menors durant el règim de visites de fills i filles en processos de separació o divorci dels progenitors o quan l'Administració n'assumeix la tutela.
Campanya de difusió de serveis com la Línia d'atenció a les dones en situació de violència masclista 900900120, la Xarxa de Serveis d'informació i atenció a les dones i els Centres d'Intervenció Especialitzada per a dones i els seus fills i filles.
 
En el transcurs de la reunió, la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència masclista va consensuar una declaració dels seus membres reiterant el seu compromís en la lluita contra aquesta violència i es va emplaçar a tornar-se a reunir el proper mes de juliol.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article