Un documental sobre el Bàsquet Beat, seleccionat a la Open Society Foundations

Els directors del documental han escollit el projecte per la original unió entre música i bàsquet i pels resultats, vincles i experiències viscudes pels particip


Bàsquet Beat, un projecte socioeducatiu de la Fundació Ribermúsica que treballa l'aprenentatge de la música i el ritme a través del joc de pilota amb l'equip de bàsquet del Casal dels Infants, ha estat retractat en un impactant documental dirigit pels realitzadors Gonzalo Escuder i Nacho Gómez. El documental forma part d'una iniciativa del departament de Youth Initiative de la Open Society Foundations que vol fer més visibles sis projectes originals i innovadors adreçats a joves. La peça, ja visible al web de la Open Society Foundations ens apropa al dia a dia de la realitat d'aquest projecte i destaca els valors positius que Bàsquet Beat ha aportat a les vides dels seus participants i al seu coordinador i professor, Josep Maria Aragay, sense oblidar les dificultats i reptes que suposa la posada en marxa d'un projecte socioeducatiu d'aquestes característiques.

El projecte Bàsquet Beat, iniciat l'any 2010 a Barcelona, compta amb la participació de l'equip de bàsquet del Casal dels Infants que, juntament amb Aragay, es reuneixen dues vegades per setmana. En aquestes sessions s'aprofita la musicalitat i la potència rítmica del bàsquet i es proposa als participants progressar com a jugadors i com a equip a la vegada que aprenen música. Els objectius principals del projecte són treballar l'accessibilitat a la música des dels interessos d'un grup de joves, fomentar i millorar la cohesió i els vincles entre els membres de l'equip de bàsquet, fer que aquests es facin responsables del seu propi desenvolupament i ajudar-los a connectar a una nova realitat i una nova ciutat per a ells.
 
Aquesta curiosa unió d'elements va cridar l'atenció dels realitzadors Gonzalo Escuder (professor de l'ESCAC) i Nacho Gómez, a qui la Open Society Foundations, i més concretament el departament de Youth Initiative, va encarregar la direcció de sis documentals que mostressin la realitat de determinats projectes d'acció social adreçats a joves amb un caràcter  innovador i transformador. Escuder i Gómez, es van documentar i van arribar a Bàsquet Beat: “conocí unos cuantos proyectos para los documentales. El primero se centró en The Boxing Project en Leicester, UK. Después continué buscando y dí con Bàsquet Beat. Me gustó este proyecto por su atractivo y su dinamismo. Es un proyecto diferente y no lo había encontrado en ningún otro sitio”.
 
El documental, acompanyat de la música de MuOm, The Harmonic Ensemble, resumeix en 10 minuts la força d'aquest projecte a través de les les sessions i els concerts de Bàsquet Beat, tot aprofundint alhora en els pensaments i les sensacions més internes dels seus participants: Ousman Jallow, José Ramon Mariñes, Aly Dieng, Dioulde Balde, Amine Sonko, Abdelmounim Simek, Marta Vallespin, Kristian Draxl i Josep Mª Aragay.
 
Aragay, coordinador del projecte socioeducatiu de la Fundació Ribermúsica i professor de Bàsquet Beat ha expressat la seva satisfacció amb el resultat: “Per nosaltres és un honor haver estat seleccionats com a projecte. És fascinant observar com poc a poc trobem reconeixement a la feina que la Fundació Ribermúsica està realitzant amb total dedicació, professionalitat i amor. Bàsquet beat suposa un entrenament constant a la flexibilitat i frustració on els educadors del casal, els joves participants i jo mateix estem endinsats en un aprenentatge alliberador”.
 
La Fundació Ribermúsica
 
Bàsquet Beat forma part de la oferta de tallers socioeducatius impulsats per la Fundació Ribermúsica. A ell se sumen la Riborquestra, una orquestra infantil i juvenil; Tantarantan! Un taller de ritme i percussió, i Ve-Ri-No-Tek: veus ritmes i noves tecnologies, un taller de música urbana per a joves. Tots ells tenen com a objectiu bàsic donar accés a la música i treballar amb els participants el seu desenvolupament personal i social, generant la creació de vincles i xarxes al barri de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article