4.000 entitats socials catalanes reclamen que es compleixi la sentència del Suprem sobre el 0,7% de l'IRPF

Representants de tots els partits catalans amb representació al Congrés han donat suport a la reivindicació


La Taula del Tercer Sector ha reclamat aquest divendres al matí que es faci efectiva la sentència del Tribunal Suprem respecte la gestió des de Catalunya dels fons  del 0,7% de l'IRPF. Els representants de tots els partits polítics catalans amb representació al Congrés dels Diputats: Carles Campuzano (CIU), Esperança Esteve (PSC), Glòria Martín (PPC), Joan Tardà (ERC) i Laia Ortiz (ICV-EUiA), han estat presents a l'acte i han donat el seu suport a la revindicació de les entitats socials catalanes. El traspàs a Catalunya dels recursos de la casella 0,7% de l'IRPF és una reivindicació històrica de la Taula del Tercer Sector i de tot el Tercer Sector Social català des dels anys 80.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras ha destacat que “per al conjunt de les 4.000 entitats socials que agrupem la Taula del Tercer Sector, el fet de poder gestionar el 0,7% de l'IRPF des de Catalunya és importantíssim per 4 raons”:
 
1.Perquè suposa el reconeixement efectiu de les competències exclusives que té el Govern de Catalunya en l'àmbit de les polítiques socials, reconegudes per la Constitució Espanyola i per l'Estatut de Catalunya. Malgrat aquesta evidència, des de l'existència de la casella de finalitats socials de l'IRPF, fa més de 20 anys, sempre ha estat el govern de l'Estat qui ha gestionat i distribuït aquests recursos entre les entitats socials de tot el territori.
 
2.Perquè podria permetre superar un greuge històric que ve patint Catalunya en la distribució d'aquests recursos. Catalunya ha vingut recaptant un 25% del total d'Espanya de la casella del 0,7% de l'IRPF, i únicament n'ha rebut un 14% aproximadament, any rere any. Això vol dir, amb xifres de 2011, que mentre que Catalunya va aportar uns 52 milions d'euros destinats a programes socials, el govern central en el moment de la distribució només va destinar 29 milions als programes socials duts a terme a Catalunya. Això vol dir pràcticament la meitat. És a dir, 23 milions d'euros menys dels que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya havien aportat en la seva declaració de la Renda amb aquesta finalitat.
 
És important remarcar que Catalunya no aportem més que altres territoris per aquest concepte perquè siguem més rics. Sinó perquè som més solidaris. De forma lliure i responsable, un 57% dels contribuents catalans marquen la casella del 0,7% de l'IRPF per a finalitats socials, 10 punts per sobre del percentatge que ho fan els contribuents d'altres llocs de l'Estat. I per això considerem que és completament just i legítim que aquests diners retornin íntegrament a Catalunya.
 
3.Perquè la Sentència del Suprem pot conduir-nos a més transparència i a l'establiment d'uns nous criteris més objectius en la distribució d'aquests recursos, en un sistema que fins ara s'ha caracteritzat per la seva opacitat i discrecionalitat, especialment pel què fa a la distribució territorial.
 
4.Perquè en un moment com l'actual de dificultats i d'increment de les desigualtats, les entitats socials que estem a primera línia necessitem més recursos per contribuir a preservar la cohesió social de la nostra societat. I és just i legítim que els recursos que els ciutadans de Catalunya han decidit de forma lliure i conscient de destinar a aquest fi es quedin a Catalunya, perquè també aquí hi ha pobresa, hi ha necessitats –moltes necessitats- i també moltes entitats socials disposades a donar-hi resposta.
 
Guiteras ha conclòs afirmant que “volem el 0,7% de l'IRPF per Catalunya, ja. El volem íntegrament, i no la meitat, que és el que hem estat rebent tots aquests anys passats. I demanem que ja en la convocatòria d'aquest any, sigui la Generalitat qui disposi d'aquests recursos i els distribueixi entre les entitats, d'acord amb la Sentència clara i inequívoca del Tribunal Suprem”. La presidenta Guiteras també ha informat que fa uns dies va adreçar una carta a la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, per demanar-li una reunió per aquest tema, i que espera que la rebi aviat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article