Formació per la prevenció de la Mutilació Genital Femenina

Més de 100 professionals han assistit al seminari organitzat pel Departament de Benestar Social i Família i d'Interior


La Generalitat de Catalunya, per mitjà dels departaments de Benestar Social i Família i d'Interior, ha organitzat aquest divendres a Barcelona la jornada 'La mediació comunitària: eina clau per a l'eradicació de la Mutilació Genital Femenina (MGF)'. Hi han assistit més de 100 professionals dels circuits territorials contra la violència masclista, especialment dels àmbits d'atenció a les dones, social, policial, sanitari i educatiu.

L'objectiu de la jornada ha estat donar a conèixer entre els assistents, la majoria dels quals tenen un contacte habitual amb nenes o adolescents en risc de ser mutilades, el valor de la mediació intercultural comunitària com a eina fonamental per a la prevenció de la MGF. També s'han difós bones pràctiques a nivell internacional i nacional.
 
La inauguració ha anat a càrrec de la presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Montserrat Gatell, i el director general per a la Immigració, Xavier Bosch. Gatell ha instat a “treballar amb i per a la comunitat per a promoure un canvi de mentalitat en relació a aquestes pràctiques” i s'ha referit a la Llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista com a “pas de gegant, ja que reconeix la MGF com a agressió als drets de les dones”. La responsable de l'ICD també ha avançat que de cara als propers anys “tenim voluntat de promoure actuacions de lluita contra la MGF sobretot a nivell preventiu, però també reactiu, per garantir els drets de les dones”.
 
Per la seva banda, Xavier Bosch ha fet èmfasi en la importància de les 67 taules locals de prevenció de la MGF desplegades al conjunt del país: “són la plasmació activa de la importància del treball coordinat entre els diferents departaments i institucions que marca el Protocol de prevenció de la Generalitat”. El director general també ha reconegut el paper de les comunitats i les entitats que treballen en la prevenció d'aquesta pràctica.  
 
La jornada també ha inclòs una conferència a càrrec de Sira Vilardell, responsable de l'Àrea d'Acció Comunitària i Interculturalitat de la Fundació Surt. A continuació s'ha dut a terme una taula rodona sobre bones pràctiques amb Enric Alloza, responsable de l'entitat Prou Ablacions; Cheriff Samsidine, imam d'Arbúcies; i Aissatou Gaye, mediadora de Metges del Món. El director general d'Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, s'ha encarregat de fer la cloenda.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Enric Alloza i Gabaldà
1.

La lluita contra la MGF ha d'avançar d'una manera decidida, i articles com aquest ajuden molt. d'aquí al 2015 al Sahel, a Senegal, i concretament a Casamance que és on treballem MGF.CAT, son anys claus per eradicar aquesta pràctica, que té data de caducitat, però no la coneixem.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article