Uns 18.000 catalans pateixen Parkinson

El dia 11 d'abril n'és el Dia Mundial


La Malaltia de Parkinson és una malaltia neurodegenerativa, és a dir, crònica i progressiva. Afecta el sistema nerviós central, concretament a les estructures del cervell encarregades del control i de la coordinació del moviment, així com del manteniment del to muscular i de la postura. En una d'aquestes estructures, anomenada "substància negra", hi ha un component químic: la dopamina. AVAN explica que presència de la dopamina és essencial per la regulació dels moviments, és a dir, per que els moviments es realitzin de manera àgil, efectiva i harmònica.
 

Els símptomes més freqüents són: tremolors, rigidesa muscular, lentitud o dificultats per inicial el moviment, trastorns de l'equilibri, problemes de parlar i de la veu. Aquests símptomes no són permanents, apareixen i desapareixen, el que provoca en el malalt un sentiment de gran dependència i indefensió. El Parkinson és una de les afeccions neurològiques més freqüents entre les persones més grans de 55 anys. Es calcula que a Espanya el número de persones afectades ascendeix a 100.000 i 18.000 a Catalunya.
 
L'AVAN ofereix programes específics (logopèdia, fisioteràpia, teràpia ocupacionals, psicologia...) i adreçats a les persones afectades pel Parkinson, a més dona suport psicològic als familiars i/o cuidadors que ho necessitin. L'AVAN Terrassa es solidaritza amb la gent que conviu amb aquesta malaltia i muntarà una taula informativa a la Plaça Dr. Robert (Davant Mútua Terrassa) durant tot el dimecres dia 11.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article