Amb les mans netes es guanya en salut

La higiene de les mans és la mesura més eficient per prevenir la transmissió de microorganismes i infeccions


El passat dissabte l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va celebrar la quarta Jornada Mundial d'Higiene de les Mans i amb la campanya 'Salva vides, renta't les mans' vol aconseguir una higiene de les mans correcta i mantinguda al llarg del temps.

El Departament de Salut, conjuntament amb el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat, s'adhereix a la iniciativa de l'OMS i es compromet a fer difusió d'aquesta campanya a tots els centres sanitaris i a proposar-los que organitzin algunes activitats durant aquest dia o bé el dilluns dia 7, per la importància d'aquesta mesura, que comporta una millora notable en relació amb les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària (IRAS).
 
Alhora, en els propers dies es difondrà a tots els centres sanitaris un espot promocional impulsat pel Departament de Salut per fomentar la higiene de les mans com a element prioritari per reduir les infeccions associades a l'atenció sanitària. El vídeo, que també es podrà consultar al canal de Seguretat dels Pacients del Canal Salut, ha estat rodat a l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta i al Parc Sanitari Sant Joan de Déu i hi han participat diversos professionals i usuaris dels centres.
 
Diferents societats científiques han demostrat que, quan els professionals compleixen totes les mesures de prevenció, disminueixen de forma considerable aquests tipus d'infeccions.
 
Per evitar que les mans actuïn com a conductor de malalties, es recomana friccionar-les amb preparats alcohòlics. Aquesta acció és la que té més proves científiques pel que fa a l'eficàcia. Tant l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (sigla en anglès, CDC) concedeixen un grau d'evidència màxima a la fricció de les mans amb un preparat de base alcohòlica abans i després del contacte directe amb pacients.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article