Cleries: 'És el moment d'exigir al Govern de l'Estat que compleixi amb la Llei de la dependència'

El conseller ha assistit avui a l'acte organitzat per COCARMI i FATEC per exigir el compliment de la llei a l'executiu espanyol


El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha assistit aquesta tarda a l'acte organitzat pel Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) i la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC) per demanar al Govern de l'Estat el compliment de la Llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. Les dues entitats han donat a conèixer el manifest “La Llei de la dependència: un dret” on constaten que “igual que la Generalitat està fent l'esforç per posar al dia els expedients pendents i incrementar considerablement el nombre de beneficiaris, també l'Estat ha de complir amb el dictat de la llei i transferir els recursos compromesos”.

El conseller ha agraït el suport del COCARMI i FATEC i ha afirmat que aquest manifest reforça allò que des del Departament de Benestar Social i Família s'està reclamant des de fa temps. Cleries ha explicat que, tot i la situació actual, durant l'any 2011 van créixer un 40 % els beneficiaris d'aquesta llei, una tònica que s'ha repetit en el primer trimestre de 2012. En aquest sentit, ha afegit que durant l'any passat es van destinar un total de 1.287 milions d'euros al desenvolupament de la Llei de la dependència, dels quals la Generalitat va aportar un 70,5 % mentre que l'Estat només va cobrir un 20,1 %. El 9,5 restant va anar a càrrec dels beneficiaris a través del copagament.
 
El titular del Departament ha recordat que la llei estableix un finançament a parts iguals entre l'Estat i les Comunitats Autònomes. Així, s'ha preguntat ”si nosaltres només haguéssim posat el mateix que l'Estat quantes persones haurien quedat desateses?”. El conseller també ha explicat que en el darrer Consell Territorial del Sistema per a l'Autonomia Personal i Atenció a la Dependència l'Estat va comunicar la intenció de no pagar aquest 2012 el nivell acordat, que suposaria uns 48 milions d'euros per a Catalunya. Cleries ha denunciat que l'Estat “no només comet espoliació fiscal, sinó espoliació social”.
Com a exemple, el conseller ha indicat que “l'aportació que fa l'Estat a través del mínim garantit” (l'altra via de finançament estatal al sistema) “per cada gran dependent de grau 3 nivell 2 és només de 266 euros mensuals, quan és evident que el cost d'una plaça residencial és molt més elevat”. “És veritat que estem en un moment de crisi. Potser no estem avançant tan ràpid com voldríem, però no volem retrocedir”, ha conclòs.
 
El conseller també ha afirmat que l'incompliment a l'hora de finançar el nivell acordat vulnera diversos articles de la pròpia llei. “Si finalment l'Estat no es replanteja aquesta qüestió ho recorrerem davant dels tribunals”, ha avançat. Cleries considera que “ara més que mai és el moment d'exigir al Govern espanyol que compleixi amb la llei”.
 
El màxim responsable de Benestar Social i Família ha agraït el suport de les entitats, ja que “suposa un compromís per fer respectar els drets de les persones d'aquest Estat del benestar que tant ens ha costat construir”. El COCARMI està integrat per nou federacions i associacions que donen servei a unes 540.000 persones amb discapacitat arreu de Catalunya. La FATEC aglutina 560 casals de gent gran i una quinzena d'entitats del país.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article