Més de 14.000 persones clamen a Barcelona per defensar els llocs de treball de les persones amb discapacitat intel·lectual

'Si ens retalleu ens abandoneu. Això sí que no' ha reunit treballadors, famílies afectades, entitats, representants polítics, sindicals i institucionals


El Passeig Lluís Companys de Barcelona ha estat aquest diumenge al matí l'escenari de l'acte unitari més gran celebrat a Catalunya per les entitats de discapacitat intel·lectual i trastorn mental. Més de 14.000 persones han respondre a la crida del col·lectiu Dincat (Discapacitat Intel·lectual de Catalunya) amb l'objectiu de generar consens social i aglutinar suports polítics per tal de canviar els pressupostos del Govern espanyol que preveuen una retallada del 56% de la partida per les polítiques actives d'ocupació. 

A l'acte, que tenia com a eslògan "Si ens retalleu ens abandoneu. Això sí que no" han intervingut treballadors, portaveus d'entitats que tracten la discapacitat intel·lectual i el trastorn mental i també representants de tots el partits polítics, com els diputats Carles Campuzano de CiU, Eva Granados del PSC, Dolors Camats d'ICV, Anna Simó d'ERC, i Marisa Xandri del PPC. També hi han intervingut representants sindicals com Josep Maria Álvarez d'UGT i Joan Carles Gallego de CCOO. En el capítol dels parlaments institucionals, han tancat l'acte el president de la Diputació de Barcelona Salvador Esteve, l'alcalde de Barcelona Xavier Trias i el conseller de Benestar Social i Família Josep Lluís Cleries. Tots ells s'han compromès amb els col·lectius de discapacitat a engegar les negociacions necessàries per evitar la retallada prevista al projecte de pressupostos del Govern espanyol.
 
La presidenta de Dincat Rosa Cadenes ha qualificat l'acte "d'èxit rotund, no només per l'assistència massiva sinó també perquè s'han aconseguit compromisos per part dels representants de les institucions". Cadenes ha volgut remarcar també "la importància que les entitats s'hagin pogut expressar per fer sentir la seva veu i reclamar uns drets laborals que han costat molt d'aconseguir i que ara es veuen amenaçats". La periodista Mònica Terribas ha fet la lectura del manifest en nom de les entitats convocants: Dincat i les entitats de Cocarmi (Cocemfe, Confederació Ecom Catalunya, Dincat, Fesoca, Acapps, Fecafamm, Fepccat, Down Catalunya i Once Catalunya), Actas i Ammfeina.
 
Al llarg de tot el matí, l'Arc de Triomf s'ha omplert amb activitats lúdiques, una batucada, l'actuació castellera dels Moixiganguers d'Igualada, timbalers de Sant Andreu, un flashmob, i les ctuacions de Cracks d'Andi, Protagonistes Nosaltres, Quique Malabars, Mònica Green, Txell Sust i Mone. Com a acte simbòlic s'ha enderrocat un mur que simbolitzava totes aquelles barreres amb què es troben les persones amb dificultat a l'hora d'aconseguir la plena inserció laboral. Diversos representants de la societat civil catalana com Raquel Sans, Lluís Canut, Sergi Bruguera, Marta Bosch, Montse Guallar, Isabel Bosch, Marta Bayarri i Dafnis Balduz han intervingut durant l'acte, que ha estat presentat per Pep Callau.
 
Durant tots els dies previs a l'acte, la convocatòria ha comptat amb el suport de nombrosos representants de la societat civil com Sandro Rosell, Judit Mascó, Tortell Poltrona, Xavier Graset, Jaume Sobrequés, Montserrat Carulla, Isona Pessola, Quim Masferrer, Vicenç Villatoro, Màrius Serra, Espartac Peran, Isabel Bosch, Sergi Grimau, Eduard Pujol, Xavi Crespo, Perfecto Alonso i  Claret-Serrahima, que ha dissenyat el cartell de l'acte.
 
A Catalunya hi ha 7.300 llocs de treball protegits repartits en 100 entitats sense ànim de lucre. Si no es resol aquesta situació, aquestes més de set mil persones amb discapacitat poden perdre el seu lloc de treball, cosa que posaria en risc la cohesió social i suposaria un retrocés en el camí de la inserció social i laboral de les persones amb discapacitat, que encara no s'havia assolit plenament. Davant de la dificultat de trobar un lloc de treball ordinari, si aquestes persones perden el lloc de treball protegit es poden veure abocats a l'exclusió laboral i social. Si la retallada es fa efectiva, les entitats de Treball amb suport han anunciat que tancaran el seu servei, deixant sense atendre a més de 3.500 persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental i amb més de 300 professionals que perdran el seu lloc de treball. El resultat serà que milers de persones amb discapacitat amb especials dificultats s'hauran de quedar a casa, sense poder treballar.
 
Això impedeix la inserció social, afecta la seva salut (per la pèrdua d'hàbits quotidians i de relacions socials) i farà, a llarg termini, que l'Administració hi hagi de dedicar més diners. Deixarien de ser contribuents per passar a dependre dels serveis assistencials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article