Tot a punt per la 20a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona

Durant 10 dies es projectaran amb mig centenar de pel·lícules


Entre el 7 i 17 de juny, la 20a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona oferirà a la ciutat les millors produccions de ficció i documental signades per realitzadores procedents d'arreu del món. Durant aquests 10 dies el públic podrà gaudir d'una intensa programació cuidadosament seleccionada, amb la presència de moltes estrenes que ja han destacat en circuits internacionals i han estat reconegudes en festivals de referència.

49 realitzadores participaran a les projeccions i activitats paral·leles al llarg del certamen, aportant múltiples punts de vista a l'experiència cinematogràfica i donant a conèixer realitats i ficcions de diferents procedències. Entre elles destaquen noms com Carmen Castillo, Xiaolu Guo, Kaouther Ben Hania, Judith Colell, Rosa Vergés o Lydia Zimmermann (veure llistat complet adjunt al mail).
 
Un cop més, la Mostra s'obre a la ciutat i situarà en el mapa diversos espais per gaudir de variades propostes: la nova Filmoteca de Catalunya, l'Espai Bonnemaison i la Plaça de la Virreina per a les projeccions; i el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i la Virreina Centre de la Imatge per a les activitats paral·leles.
 
Les activitats inaugurals i del primer cap de setmana són les següents:

 
DIJOUS 7 DE JUNY. OBERTURA
 
19.30h. Gratuït, Auditori CCCB. Amb la presència de la directora.  Villa El Salvador. Carola Rodríguez. Espanya, 2011. 62'. Documenta la història d'aquesta ciutat que va néixer el 1971 sobre un desert, sobre el no-res, al sud de Lima. Aquest districte, que es va construir i desenvolupar de manera autogestionada al llarg de tres dècades, aplega avui més de 400.000 persones. El seu exemple de convivència pacífica i solidària va ser reconegut el 1987 amb el premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia.
 
Després de la projecció, el debat: Comunitats autogestionades, desafiant el poder. Amb Carola Rodríguez Sánchez, directora del documental i Dona Gamarra P., secretària d'organització de la Federación Popular de Mujeres de Villa El Salvador. Modera: David Bravo, arquitecte i secretari del Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà.
 
22h Projecció d'Obertura a l'aire lliure, Plaça de la Virreina (Gràcia). SIEMPRE FELIZ Anne Sewitsky Noruega, 2010 88' VOSE. Amb aquest film, la directora Anne Sewitsky explica la vida de Kaja, una dona optimista malgrat la seva relació de parella, que canvia radicalment quan arriben els nous veïns: un matrimoni que sembla ser la parella perfecta. 
 
Molts espectadors recordaran Anne Sewitsky pel divertit curtmetratge ‘Oh my God', que es va projectar a la Mostra l'any 2009. Amb ‘Siempre feliz', guanyadora del Giraldillo de Oro al Festival de Cinema Europeu de Sevilla, l'autora recupera el to àcid per retratar els problemes quotidians de parella i celebrar l'amor i la calidesa en les relacions humanes. El públic de la Mostra podrà gaudir en primícia d'aquesta sessió abans de la seva estrena comercial prevista per l'estiu de 2012.

 
DIVENDRES 8 DE JUNY. ACTE INAUGURAL. Amb la presència de les directores.
 
19.30h FILMOTECA. FERIDA ARREL: MARIA-MERCÈ MARÇAL. Catalunya, Diverses autores. 90' VC Un dels moments destacats de la 20a Mostra serà l'acte inaugural a la nova Filmoteca de Catalunya amb la projecció de la pel·lícula Ferida arrel: Maria Mercè Marçal, una pel·lícula entorn a la figura de la poeta catalana creada a través de la mirada de realitzadores de diferents generacions que s'endinsen en la seva vida i obra per reflexionar sobre la mirada i identitat femenina. El film no és tan sols un simple homenatge a Maria Mercè Marçal, sinó també un mirall on les directores projecten la seva pròpia experiència en el reflex marçalià des de punts de vista i propostes molt variades. Entre les 22 realitzadores que hi han participat hi figuren noms com: Judith Colell, Anna Petrus, Mercè Ibarz, Lydia Zimmermann, Rosa Vergés, Mariona Omedes, Francesca Llopis o Elisabet Cabeza, que es reuniran amb motiu de l'estrena de la pel·lícula a l'acte inaugural de la 20a Mostra.

 
DISSABTE 9 DE JUNY
 
17h CCCB. Territoris Intervinguts. Gratuït. Auditori CCCB. Amb la presència de les directores. Tres films que documenten diferents processos d'intervenció ciutadana, institucional i econòmica a diversos territoris de Catalunya.
 
- 17.00 h. Per amor a la ciutat, Carla Bisart Molins, Noelia Bonet i Sonia Garcia Guillen. Espanya, 2011. 35'. Documental que es proposa descobrir el paper de la dona al món i a la història començant per un petit barri obrer de la ciutat de Tarragona anomenat Torreforta.
 
- 17.45 h. Encaixonats, Marta Saleta. Espanya, 2011. 52' Retrat de la pèrdua d'uns carrers, d'unes llars i d'un estil de vida que han existit fins ara al barri barceloní de Vallcarca.
 
-18.45 h. Espui, Anna Soldevila. Espanya, 2011. 61' Espui és el viatge d'una dona que torna al petit poble dels seus ancestres. El pas del temps ha anat canviant la imatge de la vall, sobretot arran de la construcció d'un macrocomplex turístic.
 
 
19h FILMOTECA. Una Antologia 2, programa Documental.
 
- De cierta manera. Sara Gómez. Cuba, 1974. 79' El film, entre documental i ficció, centra la mirada en els barris pobres de l'Havana poc després de la Revolució Cubana de 1959. Es posa en evidència, a través de la història dels seus protagonistes, el xoc entre l'antiga mentalitat i les noves actituds.
 
- Reassemblage. Trinh T. Minh-ha. EUA, 1982. 40' Aquest film va significar un treball d'enorme influència per a l'etnografia experimental de principis dels anys 80, en integrar la visió postcolonial i la posició narrativa del subjecte cultural.
 
 
22h FILMOTECA. Imaginar el futur. Amb la presència de l'actriu Evangelia Randou. ATTENBERG. Athina Rachel Tsangari 95' VOSC. Grècia, 2010. Bella i Marina són dues amigues que viuen a Aspra Spitia, una ciutat obrera de cases blanques allunyada de la imatge típica de postal grega. Situacions inesperades i un acurat formalisme estètic apropen l'espectador a l'univers d'aquestes noies. Programada a les seccions oficials de festivals com Sundance Film Festival, Toronto International Film Festival o San Francisco Internacional Film Festival, Attenberg va ser proposada per Grècia com a “pel·lícula de parla no anglesa” pels Oscars de l'Acadèmia 2012.

 
DIUMENGE 10 DE JUNY
 
19h FILMOTECA. Autora: AGNÈS DE CI DE LÀ VARDA (I). Agnès Varda 90' VOSC. Agnès Varda ens mostra en aquests cinc episodis les seves visites a museus, a festivals, a filmoteques, i les reflexions que les trobades amb el públic o amb amics artistes li provoquen. Un experiment lúdic que ens ofereix una visió emotiva del treball i de la personalitat de la directora. En aquesta primera sessió es podran veure els episodis 1 i 2. Els episodis 3,4 i 5 es podran veure a la segona sessió, que tindrà lloc el diumenge 17 a les 19h a la Filmoteca.
 
21.30h FILMOTECA. Joves realitzadores magrebines. SUR LA PLANCHE Leïla Kilani 93' VOSC Marroc-França-Alemanya, 2011. Òpera prima de la directora Leïla Kilani que narra la història de dues noies joves que de dia treballen en una planta d'envasatge de gambes a Tànger i que viuen la nit fent petits robatoris a Casablanca. Guanyadora del Golden Tauro a la Millor Pel·lícula al Taormina Film Fest (Sicília), Sur la planche també ha estat seleccionada als millors festivals, com a la secció Zabaltegui de Donosti o a la Quinzaine des Réalisateurs de Cannes.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article