A menys Estat del Benestar, més feina pels professionals dels serveis socials bàsics

550 treballadors socials, educadors socials i psicòlegs coincideixen que cal reforçar el treball en xarxa amb els moviments socials i el Tercer Sector


El compromís ètic dels professionals de la intervenció social els situa en una posició necessàriament compromesa amb la transformació social, especialment en l'actual context de crisi, descens de la inversió social i augment de la pobresa i les desigualtats socials. Aquesta idea s'ha repetit al llarg de les 9enes Jornades de Serveis Socials Bàsics, que han reunit més de 550 treballadors socials, educadors socials i psicòlegs amb l'objectiu de reflexionar sobre el seu rol en clau de futur i tenint en compte el context actual. Caldrà sumar esforços i reforçar el treball en xarxa dels Serveis Socials Bàsics amb el conjunt de la ciutadania, els moviments socials i les organitzacions del Tercer Sector Social. Així ho han afirmat els representants de les entitats socials i els moviments socials –Teresa Crespo i Xavier Martínez, respectivament- en una taula rodona sobre Altres mirades. En aquest sentit, la presidenta de les jornades, Núria Carrera, ha assenyalat a l'acte inaugural que "en altres moments hem sigut agent de canvi i hem de tornar a ser-ho".
 

La treballadora social i antropòloga Rosa Mª Alemany ha introduït que calen noves metodologies i models relacionals que posin les necessitats de les persones i les comunitats al centre de les polítiques socials i facin possible el seu apoderament. També se n'ha parlat en diverses taules de debat a partir d'experiències professionals en què s'ha evidenciat que cal reforçar la proximitat dels treballadors dels serveis socials bàsics amb la ciutadania. Els participants han apuntat que per aconseguir-ho caldrà generar noves formes d'intervenció, reconstruir equips i reformular i ampliar els rols dels professionals.
 
En consonància amb el lema de les jornades, ‘La força dels equips en l'impuls dels Serveis Socials Bàsics', Enrique Sacanell, coach expert en equips i entorns polítics i ex responsable tècnic dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Getxo, n'ha apuntat la clau: "la força dels equips és l'energia que els dediquem". Ha assegurat que el diàleg, la motivació i tenir clars els objectius, les funcions i la identitat dels equips de professionals de la intervenció social són ingredients bàsics pel seu bon funcionament. La comissionada de les jornades, Rosa Mª Ferrer, ha conclòs l'acte situant l'equip com a generador d'una dinàmica en sentit recíproc: "potencia les capacitats de la ciutadania i també retorna energia i dinamisme al professional".
 
La trobada ha estat organitzada pel Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya i el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article