'Obertament' desafia la discriminació de les persones amb problemes de salut mental

Es tracta del primer projecte que pretén modificar creences i reaccions emocionals envers les persones amb trastorn mental


L'auditori del CaixaForum es va omplir aquest dilluns al migdia en l'acte de presentació d'Obertament, el primer projecte de lluita contra l'estigma en salut mental a Catalunya, en un acte presidit pel conseller de Salut, Boi Ruiz. Obertament vol ser una plataforma de sensibilització, participació i denúncia de missatges i pràctiques discriminatòries cap a les persones amb alguna problemàtica de salut mental, afavorint la seva inclusió social com a ciutadans de ple dret.

Donat l'abast de la discriminació d'aquest col·lectiu, els principals agents del sector de la salut mental de Catalunya, han unit esforços i objectius per fer-hi front, creant Obertament. Els membres fundadors són ADEMM (associació de persones amb trastorn mental), FECAFAMM (federació d'associacions de familiars i usuaris), Fòrum de Salut Mental, la Unió Catalana d'Hospitals i el Consorci de Salut i Social de Catalunya (entitats proveïdores de serveis). A més, el projecte compta amb el suport institucional dels Departaments de Salut i Benestar Social i Família de la Generalitat, de la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona, així com de la Obra Social "la Caixa".
 
L'acte ha estat presidit pel conseller de Salut, Boi Ruiz, el qual ha manifestat durant la inauguració que "aquest és un projecte reflexa la manera de fer de Catalunya: la unió de la societat civil, els afectats i les administracions" i s'ha compromès que el seu Departament aportaria no només l'alè i els ànims, si no també diners per fer-lo realitat. També s'ha comptat amb la presència de Carmela Fortuny, directora general de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials; Mercè Conesa, presidenta delegada de l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona; Irma Rognoni, presidenta de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i regidora de l'Ajuntament de Barcelona; i el sotsdirector general de la Fundació "la Caixa", Albert Soria.
 
A la inauguració, Imma Rognoni ha destacat el compromís de la ciutat amb el col·lectiu protagonista:  "Barcelona ha suprimit les barreres arquitectòniques, però volem treballar per donar un impuls per eliminar les barreres invisibles". A l'acte de cloenda, Carmela Fortuny ha felicitat "a les persones i entitats que hi ha al darrere per la seva tenacitat i coratge". Per la seva banda, Mercè Conesa ha remarcat que "la situació de crisi que vivim no ha de ser obstacle per deixar de fer coses, però hem de treballar tots plegats, institucions, entitats, professionals. Aquest canvi de mirada també demana un canvi en la forma de treballar".
 
La presentació del projecte ha anat a càrrec de la Junta Directiva d'Obertament, formada per Xavier Trabado en representació de la FECAFAMM, Albert Ferrer en representació d'ADEMM, Joan Orrit de La Unió Catalana d'Hospitals, Enric Arqués de Fòrum Salut Mental i Pere Bonet del Consorci de Salut i Social de Catalunya.
 
 
 
Obertament compta amb cinc línies estratègiques, l'impacte de les quals s'avaluarà:
 
1. Formació i foment de la participació de persones amb problemes de salut mental, per tal que aquestes esdevinguin protagonistes del canvi.
 
2. Accions locals que promoguin el contacte i la participació normalitzada a la comunitat de les persones amb trastorn mental.
 
3. Campanyes en mitjans de comunicació i a l'espai públic per tal donar a conèixer la problemàtica de la discriminació en salut mental.
 
4. Sensibilització de col·lectius específics, ja sigui per la seva rellevància com a generadors d'opinió com ara periodistes, persones pròximes a la problemàtica, com ara professionals dels àmbits socials i sanitari i familiars, així com a estudiants.
 
5. La resposta a missatges i pràctiques discriminatòries, per tal de reduir la seva incidència.
 
Aquest projecte també compta amb el suport de persones rellevants de l'àmbit de la cultura, la comunicació, l'esport i l'espectacle, els quals s'han ofert per difondre els  missatges claus de la campanya en uns vídeos que s'han projectat durant l'acte: Albert Om, Jordi Évole, José Corbacho, Santi Millán, Mercè Sampietro, Ramon Pellicer, Xavi Coral, Raquel Sans, Montse Alcoverro, Roger Esteller, Lluís Llongueras, Anna Sahún, Quim Masferrer, Marc Cartes, Marius Serra, Victor Amela, David Bagés i Lidia Pujol. Els vídeos es poden veure al canal Youtube d'Obertament.
 
A més, durant l'acte, els més de 300 assistents han pogut manifestar el seu suport al projecte fotografiant-se amb un cartell en el qual es llegia "Jo també lluito contra la discriminació en salut mental".
 
La Salut mental i l'estigma
 
La salut mental ens afecta a tots. De fet, segons la Organització Mundial de la Salut, 1 de cada 4 persones tindrà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida i un 3% dels adults tenen algun trastorn mental greu.
 
Les persones amb alguna problemàtica de salut mental defineixen l'estigma com la principal barrera per a la seva recuperació, benestar i qualitat de vida, ja que genera aïllament social i dificultats per trobar feina, adquirir habitatge o participar en la comunitat. Aquestes dificultats es reflecteixen en les dades[1] següents:
 
· Un 28% de la població no entrevistaria per una feina a una persona amb un trastorn mental.
 
· El 18% de la població considera que les persones amb malaltia mental són perilloses.
 
· El 51% de les notícies sobre la malaltia mental estan relacionades amb assassinats.
 
Tot i que Obertament és una iniciativa pionera a Catalunya, existeixen referències de projectes internacionals que ja fa anys que lluiten contra l‘estigma en la salut mental, com ara Time to Change a Anglaterra, See Me a Escòcia o Like Minds, Like Mine a Nova Zelanda, experiències que estan obtenint resultats positius en el canvi de percepcions, actituds i comportaments en la societat d'aquests països.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article