Comença a perfilar-se la llei catalana de l'autonomia personal

El conseller de Benestar Social i Família preveu presentar l'avantprojecte de llei a principis de 2013


En el transcurs de la Comissió de Benestar, Família i Immigració celebrada aquest dimarts al Parlament, el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha anunciat que el Govern ja està treballant en la futura llei catalana de l'autonomia personal. Tal com ha recordat el conseller, "des de l'inici de la legislatura ja vàrem destacar com a objectiu que en la segona part d'aquesta legislatura el Govern tenia previst impulsar una llei en clau catalana que significaria un canvi de paradigma". "Des del Govern", ha afegit Cleries, "volem parlar d'autonomia personal i no de dependència".
 

El conseller de Benestar Social i Família ha insistit un cop més que "si amb l'actual llei atenem situacions diferents globalment, en el futur volem atendre de forma més singular, especialitzada i diferenciada, les dependències per envelliment, per discapacitat o per malalties mentals. Cal impulsar diferents processos d'integració i atenció per a cada persona i, per tant, la llei no pot ser entesa com un sol bloc".
 
Cleries ha recordat que "a Catalunya tenim competència exclusiva en l'àmbit de les polítiques socials i no volem renunciar a gestionar-les nosaltres mateixos". És per això que el conseller de Benestar Social i Família considera que "el paper de l'Estat en aquesta llei haurà de ser només econòmic, fent l'aportació que li correspongui, que tampoc hauria de ser idèntica per a totes les CCAA com fins ara, perquè el cost del servei és ben diferent". La gestió, però, s'haurà de fer a Catalunya.
 
El conseller ha destacat alguns dels elements més importants del document sobre el qual està treballant el Departament i, en aquest sentit, ha afirmat que "les matèries tractades en aquesta llei seran els serveis socials, l'àmbit sociosanitari i d'altres relacionades amb àmbits com l'accessibilitat, l'educació i l'habitatge".
 
Sobre els principis rectors del model en el qual es basarà la nova llei, Cleries s'ha referit a "la coresponsabilitat entre Govern, persona i família; la prevenció; l'atenció integral centrada en la persona; la coordinació i la cooperació sociosanitària; la innovació i l'optimització dels recursos i la sostenibilitat".
 
Pel que fa als aspectes organitzatius per a l'elaboració de la Llei, el conseller de Benestar Social i Família ha insistit en una organització "senzilla i àgil", disposant de tres nivells: "el polític, els experts i el suport tècnic per elaborar els materials i coordinar les accions". Per tant, basat en tres òrgans: un comitè directiu, un comitè d'experts i una secretaria tècnica, que serà l'encarregada de preparar els materials, elaborar els documents i coordinar totes les accions dels comitès.
 
Sobre el calendari per a l'elaboració del projecte i la seva tramitació, el conseller ha expressat la voluntat de "presentar l'avantprojecte de llei a principis de 2013". Per acabar, Cleries ha volgut destacar que "l'elaboració d'una llei d'aquestes característiques no té precedent en cap altre territori de l'Estat i suposa un gran repte". Però també ha recordat que "aquest és un compromís contemplat al programa de Govern que es farà realitat dins el termini que ens vam marcar".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

antonio centeno barcelona
1.
  • 1
  • 0

Comenta aquest article