El programa 'Respir Familiar' facilita les estades inclusives per a infants amb discapacitat

Set nens i nenes de 8 a 13 anys participen en un programa especial de colònies, en un projecte pioner a Catalunya presentat per l'Associació ADIMIR de Montcada i Reixac


El director general de l'Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Jordi Boixadera, i la directora general de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), Carmela Fortuny, han visitat aquesta tarda les estades multiesportives del programa "L'estiu és teu!" que tenen lloc aquests dies a l'alberg de Coma-ruga, on per primera vegada set nens i nenes amb discapacitats físiques i intel·lectuals participen en unes estades de la Generalitat amb altres nens i nenes.

Benestar Social i Família i la Fundació CatalunyaCaixa van iniciar l'any 2011 l'experiència en fase de pla pilot, mitjançant un conveni amb l'Associació de Discapacitats Físics, Psíquics i Sensorials de Montcada i Reixac (Adimir), entitat social sense ànim de lucre que treballa per la inclusió i la normalització de les persones amb discapacitat. El projecte s'emmarca en el Programa de Respir Familiar impulsat per l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) i la Fundació CatalunyaCaixa, pel desenvolupament d'un projecte integral de suport a les persones cuidadores no professionals que pretén prestar un suport de caràcter no permanent dirigit a les famílies que conviuen amb una persona amb discapacitat per tal de facilitar la conciliació de la seva vida personal, familiar i laboral.
 
XANASCAT-INTEGRA té com objectiu desenvolupar una tasca integradora mitjançant la participació a una estada en aquest cas multiesportiva a l'alberg de Coma-ruga d'un grup de 17 nens amb i sense discapacitat de Montcada i Reixac que ja havien treballat amb anterioritat la inclusió a les activitats extraescolars dins el projecte integrARTE d'ADIMIR. A més aquest projecte permetrà avaluar si les estratègies de relació i la metodologia que s'ha implementat per afavorir les relacions socials són adequades en un grup mes gran com són les estades d'estiu.
 
Carmela Fortuny i Jordi Boixadera han destacat, que "la ideologia del projecte és fomentar la inclusió dels nens i nenes amb discapacitat i, que no només s'ubiquin a l'estada, sinó que participen de les activitats com la resta de nens en un ambient normalitzador i d'igualtat d'oportunitats". I en aquest sentit han afegit, que "a través d'aquesta normalització s'afavoreix que de manera natural els altres infants sense discapacitat del grup siguin una eina fonamental de integració dins del propi grup de colònies, ja que faciliten les relacions socials entre els infants amb discapacitat que ells ja coneixen i la resta de nens de l'estada".
 
Per tal de tenir un suport adient a la magnitud del projecte s'han seleccionat un total de 5 monitors que havien participat prèviament al projecte integrARTE i que han participat també al curs de formació de monitors realitzat pel XANASCAT, per tal de que s'integrin dins del grup general de monitors i coneguin la metodologia i les activitats de l'estada.
 
A més dels monitors, tant els infants amb discapacitat, com els nens i nenes que els donen suport i les seves famílies també han fet un treball preparatori al CAID Montcada desenvolupant diverses sessions de treball cooperatiu entre tots els infants integrants del grup i fent reunions informatives als pares i mares i s'han identificat i treballat les activitats que més tard es portarien a terme al XANASCAT. Així mateix, s'han fet activitats de rol per tal que cadascú pugui tenir la seva responsabilitat dintre del grup.
 
La direcció tècnica del CAID Montcada ha elaborat el material psicopedagògic per tal de que els monitors puguin portar-lo a la seva motxilla i, en tot moment, estiguin preparats per fer la intervenció més adequada.
 
Degut als bons resultats que de moment presenta l'experiència, i a l'espera de fer-ne una valoració final, tant Jordi Boixadera com Carmela Fortuny han apuntat la possibilitat de repetir i estendre l'experiència en l'edició de l'any que ve del programa "L'estiu és teu!".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article