Els treballadors socials i la Taula del Tercer Sector rebutgen l'increment del copagament en els ajuts a la dependència

Alerten que es traduirà en un augment de la pobresa de les persones dependents


El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) i la Taula del Tercer Sector alerten que l'augment del copagament per part dels beneficiaris de la Llei de Dependència —aprovat pel Govern espanyol mitjançant un Decret Llei que el Consell de Ministres ratificarà divendres— és injust i, en una conjuntura com l'actual, pot ofegar econòmicament persones en situacions de molta fragilitat. Una fragilitat que es pot traduir en un "augment de la pobresa de les persones dependents i les seves famílies", apunta la Taula. 

A més, la pretensió de l'Estat de comptabilitzar la renda familiar a l'hora de concedir una paga per al cuidador suposaria un incompliment de la llei, que en el seu article 33.1 estableix que l'ajut anirà en funció de la “capacitat econòmica personal” dels beneficiaris. La Taula del Tercer Sector considera que la reforma comportarà un augment del grau de dependència, a mig termini, de les persones amb dependència moderada o lleu ja que "no podran accedir als serveis i prestacions que ofereix la Llei com a conseqüència de la congelació de les ajudes als dependents moderats fins al 2015". Segons les prop de 4.000 entitats socials catalanes que agrupa aquesta plataforma, la simplificació de sis graus a tres en el nivell de dependència provocarà que "milers de persones que actualment són reconegudes com a persones dependents perdin aquest reconeixement i el que això implica". 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Natalia
1.
Per diverses causes, la aplicació de la llei de la dependència es necessaria i vital a la vida de moltes persones. Per altra banda, el servei de copagament pensò que si s´ha d´aplicar en alguns caso. Tinc constància que una considerable quantitat de professionals que treballen en l´àmbit també s´ho qüestionen.

Exemple: Un servei de treballadora familiar en un domicili on la família disposa de recursos econòmics elevats. On un fill manifesta una més visible preocupació perquè la professional no trenqui o no falti res del pis (colecció de quadres d´artistes coneguts, ceràmiques d´alt cost, etc).

I encara que no és pot generalitzar, si que podem observar casos on hi ha certa picaresca, on diners que s´haurien de destinar a l´atenció de les persones, a la pràctica no és així.
  • 0
  • 0

Comenta aquest article