El menjar no es pot llençar

La Generalitat constitueix la Taula d'Excedents Alimentaris per millorar la distribució de menjar entre els més desafavorits


La recentment creada Taula d'Excedents Alimentaris vol distribuir millor els aliments entre els col·lectius més necessitats. Per fer-ho, adoptarà tres línies principals d'actuació: la primera consisteix en dur a terme accions de conscienciació a les empreses per promocionar les donacions; la segona és millorar l'aprofitament dels excedents alimentaris gràcies a la signatura de convenis amb empreses distribuïdores i comerços per aprofitar allò que es pot consumir però no comercialitzar i la tercera i última consisteix en buscar la millora d'aspectes organitzatius que permetin una millor gestió dels serveis de distribució d'aliments elaborant un model i incoporant-lo a la cartera de serveis socials.

La Generalitat i les principals entitats que gestionen bancs d'aliments i altres agents del món alimentari han constituït la Taula d'Excedents Alimentaris; un òrgan format per entitats com Càritas, Creu Roja, Fundació Banc dels Aliments de Barcelona, Unió de Pagesos, PIMEC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i els departaments de Benestar Social i Família, Empresa i Ocupació i Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Món Natural, entre d'altres agents.
 
Un dels principals objectius que es planteja aquesta taula és avançar en la planificació de les accions necessàries per adaptar les estructures i el funcionament actual al programa europeu d'aliments que entrarà en vigor el 2014 substituint el que hi havia fins ara. Per això, farà difusió dels avantatges i desgravacions fiscals a que es poden acollir les empreses que fan donacions i es proposarà la reforma de la llei de mecenatge per tal que s'incrementin les desgravacions per a determinades donacions socials. 
 
Pel que fa a l'aprofitament dels excedents alimentaris s'incidirà especialment en implicar també a les botigues de barri perquè la proximitat facilita la distribució dels aliments. Finalment, també es fomentarà la comunicació entre les entitats i l'administració per millorar la coordinació entre tots els agents implicats.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article