L'ICD insisteix en la importància que les víctimes de la violència de gènere coneguin els recursos especialitzats que tenen a l'abast

La presidenta valora positivament la feina del Gabinet d'anàlisi dels casos d'homicidi per violència masclista


La presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Montserrat Gatell, ha valorat positivament la tasca desenvolupada des del mes de febrer pel Gabinet d'anàlisi dels casos d'homicidi per violència masclista, ja que facilita “un espai d'anàlisi integral i profund de la informació que es desprèn de l'ús de la xarxa de recursos en els casos on la violència masclista es mostra més extrema”. Gatell ha fet aquesta valoració davant la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència masclista. Aquesta comissió està formada per una seixantena d'organismes de la Generalitat i institucions i organitzacions socials i professionals i és el màxim òrgan de coordinació institucional en aquest àmbit.

La presidenta de l'ICD ha presentant davant la Comissió l'informe realitzat per aquest Gabinet sobre l'ús realitzat per les set dones assassinades per violència masclista el mes de gener i el seu entorn de la xarxa de serveis del Govern i els ens locals. Aquest informe conclou que totes elles tenien recursos especialitzats a l'abast per fer front a la situació de violència, però no els van utilitzar.
 
Segons Gatell, d'aquest primer informe es pot despendre que “cal continuar incidint en la millora del coneixement que tenen les pròpies dones, el seu entorn i tota la societat sobre com identificar la violència masclista, així com els recursos on adreçar-se i poder ser acompanyades al màxim en aquest procés tan complex”. També ha anunciat que el Gabinet ampliarà la mostra dels casos a estudiar a assassinats d'altres anys, víctimes d'agressions molt greus, i elaborarà informes anuals.
 
El Gabinet, constituït el mes de febrer d'enguany, recull i analitza les dades en les hores posteriors a un homicidi, i manté reunions periòdiques per trobar les claus d'aquests fets. Està format per representants dels departaments de Benestar Social i Família, Justícia, Ensenyament, Salut i Interior.
 
L'objectiu és avaluar les accions del Govern en relació amb les dones mortes, víctimes de violència masclista, i establir, els circuits necessaris i les actuacions que han de dur a terme conjuntament tots els Departaments de la Generalitat implicats per millorar els mecanismes de detecció, prevenció i atenció a les dones que travessen situacions de violència masclista, així com la coordinació en la lluita contra aquesta xacra.
En la reunió també s'ha donat a conèixer:
 
-         La Campanya de divulgació 2011-2012 per millorar el coneixement dels serveis com la Línia d'atenció a les dones en situació de violència masclista 900900120, la Xarxa de Serveis d'informació i atenció a les dones (SIAD) i els Serveis d'intervenció especialitzada per a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles (SIE). La divulgació de la Línia 900900120 suposa, entre d'altres actuacions, la distribució de 60 mil cartells i 60 mil adhesius per tot el territori.
 
-         El Programa de prevenció de relacions abusives “Estimar no fa mal. Viu un amor lliure de violència”, que s'adreça a la població d'entre 10 i 19 anys, així com a professionals que tenen interacció amb aquest grup de població, i a pares i mares d'adolescents. Les actuacions d'”Estimar no fa mal” s'inclouen en el Programa d'Intervenció Integral contra la violència masclista 2012-2015 i compta amb la col·laboració de l'Institut Català de les Dones i la Direcció General de Joventut, del Departament de Benestar Social i Família, i els Departaments d'Ensenyament, Salut, Interior i Justícia.
 
La Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència masclista consta dels següents 5 grups de treball:
 
- Grup de treball per a l'abordatge de la violència a l'àmbit laboral
- Grup de treball per  a l'abordatge de la violència sexual
- Grup de treball de seguiment tècnic integral per a una intervenció coordinada contra la violència masclista
- Grup de treball per a l'abordatge de situacions de tràfic amb finalitat d'explotació sexual 
- Grup de treball per a l'abordatge de la mutilació genital femenina.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article