La Taula del Tercer Sector considera 'antisocial' l'avantprojecte de Llei sobre els 'desnonaments express'

Considera que l'articulat debilita els llogaters


La Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya mostra el seu rebuig a l'avantprojecte de Llei aprovat divendres pel Consell de Ministres sobre els "desnonaments express". La Taula del Tercer Sector considera "antisocial" que l'arrendatari pugui denunciar l'impagament del lloguer al jutjat quan els llogaters tinguin un retard de deu dies en el pagament i es pugui dictar la resolució del contracte i, per tant, el desnonament de manera immediata.

Aquesta mesura, debilita, encara més, els llogaters ja que el propietari podrà decidir les condicions que més l'interessi respecte a l'increment anual de la renda, ara condicionat a l'Índex de Preus de Consum (IPC), que deixarà de ser referència obligada. L'aprovació d'aquest avantprojecte de Llei pot fer augmentar la vulnerabilitat i el risc d'exclusió social de moltes persones i famílies que viuen en règim de lloguer i que disposen d'una renda mitja o baixa.
 
Davant aquesta situació, la Taula del Tercer Sector reclama un nou model de polítiques d'habitatge i proposa un seguit de mesures que van en sentit oposat a l'avantprojecte aprovat avui pel Consell de Ministres. La Taula del Tercer Sector aposta perquè les administracions públiques intervinguin de forma més decidida en el mercat de l'habitatge, potenciant la concertació i la col·laboració públic-privada amb les entitats directament implicades i, especialment amb el cooperativisme d'habitatge i el sector de l'economia social. Proposem, a més, que es reguli el dret subjectiu a l'habitatge, com a mínim en relació a situacions d'emergència i de col·lectius prioritaris.
 
La Taula del Tercer Sector considera que cal prioritzar i incrementar l'oferta pública i privada d'habitatges de lloguer assequible a partir de noves iniciatives i de la reconversió dels habitatges de compra que la demanda no pot assumir per manca de finançament. És a dir, cal promoure un parc d'habitatges de lloguer social a preus que permetin accedir-hi a les famílies amb rendes mínimes, d'acord amb la funció social de l'habitatge reconeguda a la legislació.
 
Davant aquesta situació de debilitat que viuen els llogaters, sobretot els que tenen una renda més baixa, la Taula del Tercer Sector aposta pel foment de la mediació experta, com a instrument provadament eficaç d'aportar solucions alternatives vàlides als desnonaments, en els casos d'impagament de rendes de lloguer o de quotes hipotecàries.
 
Aquestes propostes ja es van exposar durant la jornada 'Dret a l'habitatge: noves solucions, noves polítiques' celebrada el passat 12 de juny a Barcelona i organitzada per la Taula del Tercer Sector. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article