36.000 euros per un projecte de suport a joves i adolescents amb problemes de drogues i risc d'exclusió social

L'Obra Social "la Caixa" ha destinat aquest any més d'un milió d'euros a 59 projectes dirigits a la lluita contra la pobresa i l'exclusió social a Catalunya


L'Obra Social "la Caixa" ha concedit un ajut de 36.000 euros a un projecte impulsat per Projecte Home Catalunya per un projecte de suport a joves adolescents amb problemes de drogues i amb risc d'exclusió social a través d'un centre de dia situat a Montgat que ofereix activitats de lleure i saludables per reforçar el seu procés de maduració i educació. Aquesta dotació econòmica forma part del Programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials que convoca anualment l'Obra Social "la Caixa" amb l'objectiu d'oferir oportunitats als col·lectius en situació de vulnerabilitat social i al qual poden accedir totes aquelles organitzacions sense ànim de lucre que treballin a favor d'aquests col·lectius en risc d'exclusió.
 

Aquesta convocatòria té com a finalitat oferir suport a les organitzacions no lucratives que treballen a casa nostra i que desenvolupen projectes dirigits a cobrir les necessitats bàsiques i a donar suport personal i social a les persones que es troben en risc o en situació d'exclusió, amb l'objectiu d'iniciar i consolidar un procés d'inclusió social. 
 
Moment de la signatura amb Miquel Abril, Director d'Àrea de Negoci de "la Caixa" i Oriol Esculies, director de Projecte Home Catalunya.
 
El projecte seleccionat
 
El Projecte Jove de la Fundació Gresol Projecte Home té una doble finalitat terapèutica i educativa i va dirigit a adolescents i joves d'entre 13 i 23 anys consumidors de drogues que presenten problemes associats com el baix rendiment acadèmic, conflictivitat familiar, manca d'activitats de lleure saludables, problemes psicològics/psiquiàtrics o manca de feina. L'objectiu és reforçar el procés de maduració i educació, potenciant els recursos i habilitats personals per allunyar-los dels consum de drogues i per accedir de forma satisfactòria a la vida adulta. La modalitat d'intervenció és un centre de dia, on les activitats es desenvolupen en horari de tardes, perquè siguin compatibles  amb l'horari acadèmic o laboral dels joves.
 
Més d'un milió d'euros a Catalunya, i cinc milions a l'Estat
 
A Catalunya, l'Obra Social "la Caixa" ha destinat més d'un milió  d'euros a 59 projectes d'entitats que lluiten contra la pobresa i l'exclusió. La inversió en el conjunt de l'Estat supera els 5 milions d'euros, i els projectes seleccionats són més de 260. Per comunitats autònomes, els projectes seleccionats queden repartits de la següent manera: Andalusia (48), Aragó (9), Astúries (9), Illes Balears (2), Canàries (8), Cantàbria (5), Castella i Lleó (19), Castella-La Manxa (5), Catalunya (59), Comunitat Valenciana (23), Extremadura (5), Galícia (6), Comunitat de Madrid (36), Navarra (3) i Euskadi (7).
 
El director general de l'Obra Social "la Caixa", Jaume Lanaspa, ha destacat el valor dels projectes seleccionats, i més en un context socioeconòmic com l'actual, en què "la lluita contra la pobresa i l'exclusió social esdevenen un dels reptes fonamentals de la nostra societat i un dels principals compromisos socials de "la Caixa"."
 
Criteris de selecció dels projectes
 
Per dur a terme la selecció dels projectes de la Convocatòria 2012 de Lluita Contra la Pobresa i l'Exclusió Social s'han considerat de manera especial aspectes com la cobertura de les necessitats bàsiques (alimentació, roba, higiene o equipament escolar), l'atenció psicosocial individualitzada, l'accés a un servei de residència temporal per a persones en procés d'inclusió social, la promoció de la participació, i el foment i la gestió del voluntariat vinculat a projectes de lluita contra la pobresa.
 
També s'han valorat de manera favorable els treballs en xarxa i la col·laboració entre entitats i agents socials, administracions públiques i altres organismes que s'han associat per unir esforços en un mateix territori per aconseguir una major eficiència i arribar a més beneficiaris i en millors condicions. L'Obra Social "la Caixa" considera aquest com un dels valors que s'han de potenciar, sobretot en un context socioeconòmic com l'actual.
 
Pensant en les persones, més que mai
 
"la Caixa" ha optat per reforçar, més que mai en aquests moments, el seu compromís amb les persones. En aquest sentit, l'Obra Social manté per al 2012 i per cinquè any consecutiu un pressupost de 500 milions d'euros. El desenvolupament de programes de caràcter social, adequats a les necessitats més emergents en l'actual context, concentra la major part de la inversió. La superació de la pobresa infantil, el foment del treball entre col·lectius amb dificultats, l'envelliment actiu i saludable de les persones grans i l'atenció a  les persones amb malalties avançades són, en aquests moments, les quatre línies de treball prioritàries.
 
A més d'aquestes, "la Caixa" impulsa altres iniciatives dirigides a cobrir diferents carències socials, com ara la prevenció del consum de drogues, l'accés a l'habitatge, el foment de la diversitat i la interculturalitat com un valor social positiu, el foment del voluntariat, la concessió de microcrèdits o la cooperació internacional. Aquests objectius, a més del suport a l'educació i la investigació, la conservació del medi ambient i la divulgació de la cultura com a instrument de cohesió social, completen els objectius essencials de l'Obra Social "la Caixa".
 
Projecte Home Catalunya
 
ONG catalana creada el 1995 que treballa per al tractament i la prevenció de les addiccions. Ofereix programes per a adults i adolescents, residencials i ambulatoris; i programes de prevenció escolar i familiar. Tots els programes atenen també les famílies. Desenvolupen diverses accions de sensibilització de la societat catalana davant el fenomen de les addiccions. Forma part de l'Asociación Proyecto Hombre, d'àmbit estatal, que atén més de 19.000 persones drogodependents a l'any en més de 225 dispositius. Més informació a www.projectehome.cat.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article