La mortalitat infantil es va reduir en un 41% entre 1990 i 2011

Més de 100 països es comprometen a donar prioritat a la supervivència infantil


Diversos països en diferents parts del món estan aconseguint ràpids progressos en la reducció de les morts infantils, el que demostra que és possible disminuir radicalment la mortalitat infantil en el lapse de dues dècades, segons recull un informe d'UNICEF. 'El compromís amb la supervivència infantil: Una promesa renovada' examina les tendències en les estimacions de la mortalitat infantil des de 1990, i revela que les reduccions més importants s'han aconseguit en les taxes de mortalitat de menors de cinc anys en totes les regions i en diversos països. Això s'ha traduït en una ferma reducció del nombre estimat de morts de menors de cinc anys a tot el món. Les dades publicades avui per UNICEF i el Grup Interinstitucional per les Estimacions sobre Mortalitat Infantil de les Nacions Unides mostren que el nombre de nens i nenes menors de cinc anys que han mort a escala mundial es va reduir de gairebé 12 milions el 1990 a un estimat de 6,9 milions en 2011. Cada dia moren uns 14.000 nens menys, fet que suposa un descens del 41%, passant de 87 morts per cada mil nascuts vius el 1990 a 51 el any passat. 

L'informe posa en relleu que ni el fet de pertànyer a una regió determinada ni la situació econòmica és necessàriament un obstacle perquè els països redueixin les morts infantils. Països d'ingressos baixos com Bangladesh, Libèria i Ruanda, països d'ingressos mitjans com Brasil, Mongòlia i Turquia o països d'alts ingressos, com Oman i Portugal, han aconseguit avenços espectaculars en reduir les taxes de mortalitat dels menors de cinc anys en més de dues terceres parts entre 1990 i 2011.
 
"El descens mundial de la mortalitat de menors de cinc anys és un èxit significatiu i un testimoni de la feina i la dedicació de molts, incloent els governs, els donants, els organismes i les famílies", diu el director executiu d'UNICEF, Anthony Lake. "Però també hi ha assumptes pendents: milions de nens i nenes menors de cinc anys segueixen morint cada any per causes en gran mesura que es podrien prevenir per les quals existeixen intervencions provades i assequibles".
 
"Aquestes vides es podrien salvar mitjançant vacunes, una nutrició adequada i atenció bàsica mèdica i materna. El món disposa de la tecnologia i els coneixements tècnics per fer-ho. El repte consisteix a posar a disposició de tots els nens i nenes".
 
L'informe combina les estimacions de mortalitat amb una descripció de les principals causes de mortalitat dels nens i nenes menors de cinc anys, i les estratègies d'alt impacte que es necessiten per accelerar el progrés. Les morts de menors de cinc anys estan cada vegada més concentrades a Àfrica subsahariana i Àsia meridional, que en conjunt van representar més del 80% de totes les morts de menors de cinc anys el 2011. Com a mitjana, un de cada nou infants d'Àfrica subsahariana mor abans de complir els cinc anys.
 
 Més de la meitat de les morts per pneumònia i diarrea, que en total representen gairebé el 30% de les morts de menors de cinc anys a tot el món, es produeixen en només quatre països: Índia, Nigèria, Pakistan i la República Democràtica del Congo. Les malalties infeccioses es caracteritzen per estar relacionades amb la no equitat, afectant desproporcionadament a les poblacions més pobres i vulnerables que no tenen accés a tractaments bàsics ni a intervencions de prevenció. Aquestes morts es poden evitar.
 
Sota el lema d'Una promesa renovada està sorgint un moviment en pro de la supervivència de l'infant destinat a enfortir, reorientar i aprofitar dues dècades d'avenços significatius. L'oportunitat per aconseguir una reducció més dràstica de les morts infantils que es podrien prevenir mai ha estat més gran.
 
Des de juny, més de la meitat dels governs del món han renovat el seu compromís amb la supervivència infantil. Espanya també acaba d'anunciar el seu suport a la iniciativa. Entre les cinc accions prioritàries, els aliats es comprometen a accelerar els progressos centrant-se en les esferes on el repte de la supervivència infantil és major.
 
Cal aprofundir en els esforços, particularment en els països més poblats que tenen una alta taxa de mortalitat. A més dels factors mèdics i de nutrició, les millores en altres esferes en particular l'educació, l'accés a l'aigua potable i el sanejament adequat, una bona alimentació, la protecció de la infància i l'apoderament de la dona també augmentaran les possibilitats de supervivència i desenvolupament de l'infant.

[foto: Unicef]

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article