Cleries: 'La nació catalana comença per les persones, especialment les més vulnerables'

Aquest dimecres s'ha presentat el Document de bases del Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya


El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha presentat aquest dimecres en un acte al Palau de la Generalitat el Document de bases del Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya. El conseller Cleries ha recordat que la lluita contra la pobresa és una de les principals prioritats del Govern de la Generalitat i ha assenyalat que el futur Pacte suposarà un pas decisiu per prevenir el risc d'exclusió social, establir els mecanismes d'intervenció i, sobretot, per fixar un horitzó que redueixi al màxim la pobresa al nostre país.
 

El conseller ha afirmat que "la pobresa no es pot mesurar només des d'una òptica econòmica i material, sinó també des de les oportunitats i Catalunya ha de garantir la igualtat d'oportunitats per a tothom".
 
Cleries ha destacat que el context de crisi actual i la priorització del Govern en aquest àmbit obliga a actuar amb celeritat per poder aprovar el Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya tan aviat com sigui possible. En aquest sentit, ha recordat que tot i que el mandat del Parlament dóna de marge tota la legislatura per elaborar aquest Pacte, cal actuar amb diligència i continuar fent front a la situació actual amb totes les eines possibles.
 
La presentació d'aquest document de bases "referma el compromís del Govern de la Generalitat en la lluita contra la pobresa i l'exclusió social i estableix línies d'actuació realistes". Un compromís que es constata en els 427 milions d'euros que el conjunt de departaments de la Generalitat dediquen aquest any a la lluita contra la pobresa i a favor de la inclusió social. En concret, Benestar Social i Família destina una aportació de més de 152 milions d'euros adreçats a programes de manteniment dels serveis socials en l'àmbit dels risc d'exclusió social, ajudes d'urgència social, subvencions a entitats del Tercer Sector Social, programes preventius destinats a la infància i l'adolescència, plans d'inclusió social, entre d'altres.
Benestar Social i Família ha resolt també enguany una convocatòria específica de subvencions a entitats per al desenvolupament d'accions en l'àmbit de la lluita contra la pobresa per fer front a situacions derivades de la crisi econòmica, amb un pressupost de 5 milions d'euros. Aquesta convocatòria subvenciona 193 projectes de més de 150 entitats d'arreu de Catalunya.
 
Des dels diversos departaments de la Generalitat ja s'estan aplicant algunes de les mesures definides en el document de propostes elaborat pel Grup de treball per a la lluita contra la pobresa i per a la inclusió social a Catalunya, creat el 2011 per iniciativa de Benestar Social i Família i integrat per entitats del Tercer Sector Social, entitats municipalistes, col·legis professionals i personal tècnic de la Generalitat de Catalunya.
 
Precisament demà se celebrarà una reunió del comitè de seguiment del Grup de treball per tal de presentar els resultats dels indicadors i fer un balanç de la implementació de les mesures per part dels Departaments corresponents.
 
La tasca d'aquest grup ha servit per tant de punt de partida per l'elaboració del Document de bases del Pacte per a la lluita contra la pobresa presentat avui.
 
Les bases pel Pacte per a la lluita contra la pobresa
 
El document de bases analitza i fa una diagnosi de la situació de la pobresa a Catalunya i fixa els fonaments que cal tenir en compte en l'elaboració del Pacte per a la lluita contra la pobresa.
 
En aquest sentit, el document aposta per la transversalitat; l'adaptació de les mesures a la diversitat territorial de Catalunya; la temporalitat, ja que el Pacte ha de ser perdurable i les actuacions que el desenvolupin han de ser sostingudes per garantir els processos reals de canvi; i la participació i implicació de tots els agents vinculats al món de la inclusió social i la lluita contra la pobresa per consensuar i desenvolupar les línies a seguir.
 
Cleries ha explicat que "la dificultats del moment obliguen a una actuació conjunta, a fer una aposta de futur administracions, grups parlamentaris, entitats, societat civil i iniciativa privada per tal d'arribar al compromís social que defensi la coresponsabilitat, la participació i la col·laboració de tots per una societat més cohesionada". Segons el conseller, "cal treballar conjuntament per crear estratègies preventives que promoguin la dignitat de les persones i la seva autonomia a mitjà i llarg termini i que impliquin una intervenció interdepartamental, interadministrativa i coresponsable per afrontar les situacions de pobresa estructural i els nous perfils que han aparegut arran de la situació de crisi actual. La nació comença per les persones, especialment les més vulnerables i l'obligació de l'Administració és poder donar sempre resposta  a les seves necessitats". 
 
 "Us demano a tots i totes el compromís per fer front a aquesta realitat que colpeja moltes famílies del país. Per tant, esperem les aportacions de tothom per enriquir aquest document de bases", ha dit el conseller.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article