Unes 2.000 persones sordes es manifesten a Barcelona en contra les retallades

Una de les reclamacions va ser el dret de les famílies d'escolaritzar els seus fills en llengua de signes


Unes 2.000 persones, la majoria sordes però també intèrprets oïdors, familiars i amics, es van manifestar divendres a Barcelona en contra l'exclusió social. La protesta, que va emmarcar-se dins del actes del Dia Internacional de les Persones Sordes, va tenir un esperit clarament reivindicatiu per oposar-se a les retallades de l'administració. Amb pancartes on s'hi llegien frases com 'Vull sentir-me ciutadà de ple dret', 'Ni un pas enrere en els drets socials' o 'Volem intèrprets sempre, no només per les eleccions', els participants es van manifestar pacíficament per reclamar, entre altres coses, que es garanteixi el dret de les famílies d'escolaritzar els seus fills en llengua de signes. La manifestació va estar organitzada per la Federació de les Persones Sordes de Catalunya (Fesoca), amb el suport de Cocarmi i la Once. 

Es va començar amb una concentració a la plaça Universitat amb la intervenció d'alguns dels representants de les 31 associacions de persones sordes que integra la Fesoca i, tot seguit, amb una actuació teatral de poesia visual a càrrec d'un grup de joves. La marxa, que va fer-se sentir amb xiulets i consignes que el intèrprets traduïen  de la llengua de signes i difonien amb megàfons davant la curiositat de molts vianants, va recórrer els carrers Pelai i la plaça Catalunya per acabar de nou a la plaça Universitat. En aquest mateix punt, es va fer la lectura del manifest i els discursos finals que va cloure el president de Fesoca, Antonio Martínez,  advertint que si les lleis s'incompleixen caldrà emprendre accions legals. Com a colofó, els concentrats van fer volar cap al cel centenars de globus i van aixecar els braços fent el signe de l'aplaudiment. 
 
El Dia Internacional de les Persones Sordes, que se celebra en molts països del món, va institucionalitzar-se per primera vegada l'any 1950 i des del 1958 s'ha vingut organitzant de manera anual l'últim cap de setmana de setembre. En el llistat de reivindicacions d'enguany, es demana la promoció i inserció laborals dels sords, un servei d'intèrprets universal, l'accessibilitat plena a la televisió, la normalització de la llengua de signes catalana (LSC), garanties de finançament social, la supressió de les barreres de comunicació existents o l'aplicació de l'Estatut, de la Llei 17/2010 i de la convenció de l'ONU per a les persones amb discapacitat. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article