80.000 infants més sota el llindar de la pobresa a Espanya

UNICEF Espanya demana que es tingui en compte la infància en els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2013


A partir de les dades corresponents el 2011 fetes públiques per l'Eurostat, UNICEF Espanya estima que uns 2.267.000 de nens i nenes  viuen a Espanya per sota del llindar de la pobresa [1][1]. Són 80.000 infants més que l'any 2010, situant la taxa de pobresa infantil en el 27,2% davant del 26,2% que reflecteix l'informe La infància a Espanya: l'impacte de la crisi en la infància, presentat el maig passat per UNICEF Espanya. La nova xifra de l'Eurostat confirma la tendència anunciada en aquest informe, on s'advertia que la infància s'ha convertit en el grup d'edat més afectat per la pobresa al nostre país.
 

Les dades també indiquen que hi ha un total de 760.000 llars amb infants on no hi ha cap adult que treballa, 46.000 més que fa un any. A més, hi ha un 14,4% de nens i nenes que viuen en llars amb un índex de pobres alta [2][2] davant el 13,7% de l'ay anterior.
 
Aquesta actualització estadística és especialment rellevant en un moment en què s'acaba d'iniciar la tramitació parlamentària dels pressupostos generals de l'Estat per a 2013. Referent a això, la directora executiva d'UNICEF Espanya, Paloma Escudero, assenyala que "ara més que mai hem de prestar atenció als més vulnerables, que es veuen injustament afectats per la crisi. És imprescindible que les mesures que es prenguin analitzin abans les seves conseqüències per a la infància ".
 
Les mesures d'austeritat preses en els últims anys, unides a les que ara es preveuen incideixen directament en partides crucials per a la infància a Espanya, com les corresponents a serveis socials, educació o sanitat. "Com va dir el secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon, en la recent Assemblea General: no posem la càrrega de l'austeritat fiscal sobre l'esquena dels pobres. No hem de fer-ho ni en els nostres propis països ni fora d'ells” afegeix Escudero.  
 
Compromís amb la infància al món
 
Amb vista a la tramitació parlamentària dels pressupostos generals de l'Estat, UNICEF Espanya també destaca la importància de tenir en compte la situació de la infància fora de les nostres fronteres, fins i tot en aquests moments difícils.
 
El treball en desenvolupament ha estat crucial per aconseguir avenços com el descens de la mortalitat infantil en un terç (1990-2011). Per seguir impulsant aquest tipus d'èxits, és imprescindible la constant aposta dels governs per la cooperació internacional. La dràstica reducció prevista a Espanya per aquest apartat, posa a aquesta política en el seu conjunt en una conjuntura crítica. "La infància de tot el món té uns drets bàsics, i Espanya ha vingut jugant un destacat paper en la supervivència i el desenvolupament de la infància, no podem abandonar ara el treball pel desenvolupament humà", apunta la directora executiva d'UNICEF Espanya.
 
Com han posat de manifest diferents informes, fins i tot dins del canvi de prioritats que ha provocat la crisi hi ha marge per prendre decisions estratègiques i buscar sortides que no generin més desigualtat. UNICEF advoca per una recuperació amb rostre humà, on la protecció als més vulnerables estigui al centre de les decisions pressupostàries. "En definitiva, estem parlant d'alguna cosa que va molt més enllà de l'economia. Es tracta de definir entre tots quina societat volem deixar als nostres fills” ha comentat Paloma Escudero.
 
Las propostes concretes d' UNICEF Espanya inclouen mesures com les següents: 
 
·  Que es protegeixin les inversions en àmbits prioritaris per a la infància, tant a Espanya com en els països en desenvolupament a través de la cooperació internacional.
 
·  Que s'analitzi prèviament l'impacte sobre la infància de totes les mesures que es prenguin en el marc de la crisi.
 
·  Que es posi en marxa un Pla Nacional contra la Pobresa Infantil
 
·  Que el Parlament doni seguiment al compromís assumit en la Proposició no de Llei aprovada el passat mes de juny, prestant una atenció prioritària als temes que afecten la infància.
 
Sobre UNICEF
 
UNICEF treballa sobre el terreny en més de 150 països i territoris per tractar de garantir als infants el dret a sobreviure i desenvolupar-se des de la primera infància fins l'adolescència. UNICEF, que és el major proveïdor de vacunes pels països en desenvolupament, treballa per millorar la salut i la nutrició de la infància; l'abastiment d'aigua i sanejament de qualitat; l'educació bàsica de qualitat per a tots els infants i la protecció dels infants contra la violència, l'explotació i el VIH/SIDA. UNICEF està finançat en la seva totalitat per les contribucions voluntàries d'individus, empreses, fundacions i governs. 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article