L'associació Joia celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb el documental 'Bitàcola. Un canvi de mirada'

L'audiovisual narra l'experiència de cinc persones que han passat pel servei de coaching Bitàcola destinat a persones amb malestar psicològic per culpa de la feina


El 10 d'octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental i l'associació Joia ho ha celebrat aquest dimarts al CaixaForum de Barcelona amb la presentació del documental 'Bitàcola. Un canvi de mirada', un documental d'aquesta entitat, realitzat per Gerard Lemes i que  constitueix una de les accions del projecte innovador Bitàcola. L'acte, que ha comptat amb la presència de més de 200 persones, ha estat dirigit per la codirectora de Joia i directora del projecte Bitàcola, Inmaculada Pinar, qui ha presentat el documental i ha explicat que aquesta peça audiovisual "vol apropar la realitat del malestar psicològic a l'espectador i es narra l'experiència d'utilitzar el coaching sistèmic per primera vegada amb el col·lectiu de Salut Mental". 

Pinar també ha moderat la taula rodona sota el lema 'Invertim en Salut Mental' on ha volgut destacar la importància i la necessitat d'una inversió econòmica  que ara és inexistent al Tercer Sector Social "però que –aquesta inversió- sempre ha d'anar acompanyada d'una inversió personal en temps, innovació i ganes de fer-ho, i més quan les dades anuncien que 1 de cada 10 europeus agafa baixa laboral per depressió, o que el 15% dels catalans presentaran un episodi de depressió major al llarg de la seva vida". 
 
La taula, que estava formada per diferents professionals i usuaris del servei Bitàcola, -Félix Castillo, coordinador dels coachers de Bitàcola; Mònica Diaz, coach i psicòloga; Miquel Domènech, psicòleg i professor de la UAB; i Àngel Calvo i Núria Raventós, usuaris del servei de coaching,- ha explicat diferents formes d'invertir en Salut Mental més enllà del caire econòmic com per exemple, la inversió en Salut Mental amb un canvi de mirada personal i global, "objectiu que ha buscat aquest documental, el servei de coaching Bitàcola i la resta del projecte, per centrar-nos en les potencialitats i no en les etiquetes ni en els diagnòstics", ha puntualitzat Pinar, o la inversió en Salut Mental mitjançant el treball i la vida laboral, on Domènech ha destacat que "no hem d'acceptar que la feina ha de ser una activitat avorrida igual que no acceptaríem quedar amb els amics per no passar-ho bé". 
 
Invertir en Salut Mental a través del coaching
 
Per últim, la taula rodona ha tancat explicant què significa invertir en Salut Mental a través del coaching sistèmic, el tipus de coaching que utilitza el servei Bitàcola de l'associació Joia i que compta amb sis coachers formats al Màster de Coaching Sistèmic de l'Escola de Teràpia Familiar de l'Hospital de Sant Pau, coordinat pel psicòleg Félix Castillo. 
 
Segons la coach Mònica Diaz, invertir en coaching vol dir "agafar les regnes de la teva vida i tenir un objectiu clar al que vols arribar, encara que no sempre ha de ser un camí recte. Per la seva banda Inmaculada Pinar ha explicat que en el cas del servei Bitàcola, és un servei que neix destinat a persones amb malestar psicològic per culpa de la feina o amb algun tipus de trastorn mental greu o lleuger: "Tenim gent amb diagnòstics greus o sense diagnòstics clínics però que saben que estan patint psicològicament i ens dóna igual el tipus de diagnòstic clínic que tinguin perquè aquí treballem des de les capacitats de la persona, i la seva responsabilitat, i no a través de la seva etiqueta". 
 
La cloenda a estat a càrrec del codirector de Joia, Enric Arqués, qui ha destacat que "per poder aconseguir resultats diferents no podem fer coses iguals o afrontar un procés d'ajuda no mirant el que sura sinó mirant el que s'enfonsa". També ha remarcat que per fer un canvi social "només es pot fer sent el subjecte de l'acte, no delegant, tenint clar quina és la demanda i finalment tenir xarxa social". 
 
Servei Bitàcola
 
El servei Bitàcola forma part de la xarxa de serveis que l'associació Joia, una entitat sense afany de lucre destinada a la inserció social i laboral de les persones afectades per trastorns de salut mental. Actualment no compta amb cap finançament extern i corre a càrrec de la Fundació Joia. El servei de coaching Bitàcola busca minimitzar els efectes del malestar o patiment psicològic en els entorns laborals que poden comportar problemes de salut mental, crear un nou model de qualitat per a la inserció laboral de les persones amb malestar psicològic a Catalunya i reduir el nombre de  baixes per malestar psicològic. 
 
El servei es dirigeix a persones en actiu que tenen malestar psicològic i se senten en risc de perdre la feina, a persones a l'atur que busquen feina i tenen un patiment psicològic, a persones de baixa laboral per problemes psicològics i que volen reprendre el seu projecte laboral i a persones emprenedores que volen posar en marxa el seu projecte laboral, cosa que els genera inquietuds, dubtes i pors. 
 
'Bitàcola. Un canvi de mirada'
 
El documental 'Bitàcola. Un canvi de mirada' és un documental de l'associació Joia i produït per la productora catalana LaplujaFilms i el departament de comunicació de l'entitat. Narra l'experiència de cinc persones que han passat per les sessions de coaching del projecte Bitàcola i com ha influït el coaching en la seva vida laboral i personal. Els experts analitzen la situació general del coaching i com influeix positivament aquesta tècnica en la salut mental. 
 
El documental constitueix una de les accions del projecte innovador Bitàcola i compta amb el finançament del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i el Fons Social Europeu. S'ha realitzat amb el suport d'Spora Sinergies i la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona. 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article