Interior, Benestar, l'Obra Social "la Caixa" i les diputacions signen convenis de cooperació contra la violència masclista i domèstica

L'acord permetrà actuar de manera preventiva millorant la protecció de les persones


El conseller d'Interior, Felip Puig, el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Josep Maria Cruset, la vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, i el director general de la Fundació ”la Caixa”, Jaume Lanaspa, han signat diversos convenis de cooperació en matèria de polítiques de prevenció i de lluita contra la violència masclista i domèstica. L'objectiu general d'aquests convenis és reforçar la cooperació entre el Departament d'Interior i el de Benestar Social i Família i aquestes institucions per tal d'implementar el Pla de Seguretat i d'Atenció a les Víctimes de Violència Masclista i Domèstica de la Direcció General d'Administració de Seguretat (PSAVVMD) del Departament d'Interior, orientat a la prevenció i la protecció de les víctimes.

Tots els signants han coincidit a destacar que “per lluitar contra aquesta xacra estructural sols es pot avançar des del treball conjunt, que s'ha de fer des de les administracions i també des de la societat civil”. Per a ells, l'acte d'avui demostra que la lluita contra la violència masclista i domèstica “és un compromís de país” i darrera d'aquest conveni “hi ha la voluntat de construir un sistema de prevenció i lluita eficient i eficaç”.
 
L'objectiu general d'aquests convenis és reforçar la cooperació entre el Departament d'Interior i el de Benestar Social i Família i aquestes institucions per tal d'implementar el Pla de Seguretat i d'Atenció a les Víctimes de Violència Masclista i Domèstica de la Direcció General d'Administració de Seguretat (PSAVVMD) del Departament d'Interior, orientat a la prevenció i la protecció de les víctimes.
 
Per segon any consecutiu, la Generalitat renova aquesta aliança público-privada entre els departaments d'Interior i de Benestar Social i Família i l'Obra Social ”la Caixa” que implica la societat civil en la protecció de les persones que es troben en situació d'especial vulnerabilitat. Enguany, com a novetat, s'incorporen les quatre diputacions, fent de la prevenció un del eixos fonamentals de la intervenció pública.
 
La col·laboració amb les diputacions permetrà que els tècnics municipals formin part d'aquest nou model d'abordatge del fenomen, des d'un punt de vista preventiu, i puguin ajudar en la detecció i prevenció d'indicadors de risc per tal de derivar les persones que pateixen una situació de maltractament als recursos públics.
 
En aquest sentit, el Pla és una política pública de seguretat impulsada des del Departament d'Interior i centrada en la lluita per a l'eradicació dels maltractaments a les persones que es troben en una situació especial de vulnerabilitat: les dones que segueix sent prioritari, el dels menors sotmesos a abusos i maltractaments per la seva condició d'inferioritat, i el de la gent gran, considerat un col·lectiu molt fràgil.
 
Pel que fa a les col·laboracions econòmiques, l'Obra Social ”la Caixa” aporta 250.000 euros; l'Institut Català de les Dones, 60.000; la Diputació de Barcelona, 20.000 i les diputacions restants, 15.000 cadascuna.
 
Aquest Pla de seguretat incorpora, de manera sintètica, un nou model d'intervenció policial basat en la prevenció del maltractament i l'atenció a les persones, nous processos i procediments d'intervenció en àmbits com la violència masclista en l'àmbit de la parella, la violència domèstica en l'àmbit de la llar, les agressions sexuals, les mutilacions genitals femenines, els matrimonis forçats, el tràfic d'éssers humans, els delictes d'odi i discriminació, així com una nova valoració del risc policial.
 
Per tal d'assolir els objectius del Pla de Seguretat i d'Atenció a les Víctimes de Violència Masclista i Domèstica de la Direcció General d'Administració de Seguretat, s'han definit tres àmbits d'actuació: tecnològic, operatiu i formatiu.
 
A la signatura del conveni, que ha tingut lloc a la sala d'actes del Departament d'Interior, també hi ha assistit el secretari general d'Interior, Xavier Gibert; el director general d'Administració de la Seguretat, Andreu Martínez; la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell; i el director de l'Àrea d'Integració Social de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article