Cleries: 'L'Estat ha dimitit de les seves responsabilitats amb les persones amb discapacitat'

El 3 de desembre se celebra el Dia Internacional de les persones amb discapacitat declarat per l'Assemblea General de les Nacions Unides


El conseller en funcions de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha fet una crida al compromís de totes les catalanes i els catalans per a la construcció d'una societat més inclusiva i accessible. Cleries ha fet aquesta crida en el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, declarat per l'Assemblea General de l'ONU l'any 1992 a fi de sensibilitzar l'opinió pública sobre els temes relacionats amb la discapacitat i promoure la presa de consciència pel que fa als beneficis que genera la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.

El conseller ha recordat que durant aquesta legislatura des del Departament de Benestar Social i Família s'ha treballat per a la inclusió del col·lectiu de persones amb discapacitat des de diversos àmbits. En aquest sentit, Cleries ha destacat la redacció de l'avantprojecte de Llei d'Accessibilitat i els avenços en l'elaboració d'una nova Llei Catalana de Promoció de l'Autonomia Personal.
 
Cleries ha insistit que cal seguir treballant per "impulsar un canvi de paradigma en l'àmbit de la discapacitat: deixar de parlar de dependència per centrar-nos en la promoció de l'autonomia personal i en potenciar i posar en valor les capacitats de cadascú". Un nou paradigma que segons Cleries "ha de garantir per sobre de tot la dignitat de cada persona, i això passa per diferenciar les diverses situacions a atendre -discapacitat, envelliment i malaltia mental- i procurar disposar d'una resposta a mida per a cadascuna".
 
Cleries ha tornat a reclamar a l'Estat que respecti les competències exclusives de la Generalitat en l'àmbit de la discapacitat i la dependència i que retorni els recursos que corresponen a Catalunya. El conseller ha lamentat que "haguem d'acatar una Llei estatal de la Dependència molt escanyada pressupostàriament i que a dia d'avui s'ha demostrat ineficaç i insuficient".
 
Cleries ha insistit que, malgrat la Generalitat té competències exclusives en aquest àmbit, milers de persones al nostre país es veuen afectades per les decisions que es prenen a Madrid. En aquest sentit, ha recordat que en matèria de dependència el Govern espanyol ha decidit de manera unilateral situar el finançament pel nivell acordat a 0 -fet que ha suposat per a Catalunya 48 milions d'euros menys aquest any 2012- i ha rebaixat un 15% el mínim garantit i un 15% la prestació per als cuidadors no professionals.
 
En l'àmbit de la inclusió laboral de les persones amb discapacitat (tant en l'empresa ordinària com protegida), el Govern central també ha aplicat una retallada del 57%.
 
Per totes aquestes mesures, Cleries considera que "l'Estat ha dimitit de les seves responsabilitats davant les persones amb discapacitat". El conseller ha explicat que des de la Generalitat s'han fet grans esforços per donar resposta a aquesta manca de compromís per part de l'Estat i ha reiterat "el compromís de continuar posant les persones al centre de les polítiques, especialment les més vulnerables, de seguir treballant per la inclusió social i laboral per a seguir construint un país per a tothom".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article