Obre les portes el nou Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya

Aglutina en un sol espai la recerca clínica, la docència i els serveis assistencials, de neurorehabilitació i sociosanitaris en esclerosi múltiple


La posada en funcionament del Cemcat, dirigit pel Dr. Xavier Montalban, suposa un pas important per a la millora contínua en el diagnòstic, tractament i recerca de l'esclerosi múltiple. Els nous equipaments, distribuïts en tres plantes que sumen més de 1.800 m2, permeten treballar amb les darreres tecnologies i en espais especialment dissenyats per donar major confort i qualitat en el servei als pacients. L'equip humà multidisciplinari del Cemcat està integrat per 60 professionals.

Un dels eixos fonamentals del Cemcat és l'activitat assistencial. Ofereix serveis de neurologia, infermeria, neurorehabilitació, psicologia, neuropsicologia, fisioteràpia, logopèdia, teràpia ocupacional i treball social per aconseguir una recuperació neurològica i funcional dels pacients.
 
D'altra banda, el Cemcat és un centre capdavanter al món en la recerca clínica i bàsica de l'esclerosi múltiple. Durant l'any 2012 va participar en una mitjana mensual de 20 assaigs clínics internacionals i hi van participar més de 100 pacients cada mes. La recerca clínica al Cemcat se centra en el diagnòstic, tractament de fons i la descripció dels mecanismes i l'etiologia de la malaltia, així com també en l'epidemiologia i el tractament simptomàtic. Una de les seves principals línies d'investigació és la història natural de l'esclerosi múltiple mitjançant la cerca de predictors clínics, radiològics i de laboratori després d'un primer brot suggestiu d'esclerosi múltiple. Així mateix, la cerca de noves molècules terapèutiques i la identificació de la resposta al tractament constitueixen línies de recerca destacades. El grup de recerca bàsica del Cemcat està integrat al VHIR-Vall d'Hebron Institut de Recerca com a Grup de Recerca en Neuroimmunologia. Cal destacar que durant el 2012 els articles publicats resultants de la recerca duta a terme al Cemcat han assolit un índex en factor d'impacte de 300.
 
Una de les innovacions més destacades del nou Cemcat és el Laboratori de Vida Independent. Ofereix serveis de teràpia ocupacional, tècniques sanitàries destinades a desenvolupar, recuperar i/o mantenir les habilitats de la vida diària i del treball. Es tracta d'un espai de 35 m2, que simula un apartament automatitzat dividit en diferents estances (entrada, habitació, bany i cuina-menjador) on es mostra a les persones amb diversos graus de discapacitat com adaptar els seus moviments en un entorn que, malgrat ser conegut i quotidià, es pot haver convertit en un cúmul d'obstacles. Pròximament s'incorporaran sistemes d'entrenament virtual, com aprendre a fer funcionar una cadira de rodes elèctrica, cosa que representa un pas endavant més en l'aposta que fa el Cemcat per la innovació.
 
El Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya desenvolupa una activitat docent que s'estructura al voltant de la formació de pregrau i postgrau, reglada i no reglada, i de la formació continuada de professionals ja especialistes en neurologia i esclerosi múltiple. Durant el 2012, més de 200 alumnes van participar en les activitats formatives del Cemcat. La docència realitzada al centre se centra, també, en una oferta educacional dirigida a les persones afectades, les seves famílies i cuidadors, sobre temes que van des del diagnòstic fins a l'autoadministració del tractament, l'embaràs, ajudes tècniques i altres temes d'interès.
 
El Cemcat és un projecte de gestió compartida entre el CatSalut, l'Institut Català de la Salut, el Departament de Salut-Generalitat de Catalunya i la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) per integrar funcionalment en un mateix espai físic i gestionar conjuntament el Servei de Neurologia-Neuroimmunologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i l'Hospital de Dia de Neurorehabilitació de la FEM a Barcelona com a centre d'atenció integral. 
 
El nou edifici està situat a la part superior del recinte de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article