L'Ajuntament de Barcelona procura per la igualtat de gènere en les tasques domèstiques

Comença la campanya 'Coresponsable 100x100' per facilitar el repartiment d'obligacions


A casa, qui renta els plats? Qui despara la taula? Qui treu la pols? I qui s'encarrega de posar les rentadores? I de fer la compra setmanal? Sovint aquestes preguntes tenen una mateixa resposta: "ella" o "ell". Per potenciar les respostes com "tots dos" o "ens ho repartim" la regidoria de Dona i Drets i Civils de l'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa la campanya 'Coresponsables 100x100' per potenciar la coresponsabilitat entre homes i dones per garantir que la reorganització del temps i dels treballs siguin totalment assumits com a una necessitat de la societat, mitjançant el treball conjunt amb entitats, institucions i empreses, i avançar així cap a un nou marc de relació més igualitari basat en el respecte i el reconeixement. Aquest és un dels eixos marcats per la regidoria en el marc del Pla municipal per a la igualtat d'oportunitats real i efectiva entre dones i homes (2012-2015).

Per Francina Vila, Regidora de Dona i Drets Civils, "la nostra societat ha de repensar el seu dia a dia per gestionar-lo de manera diferent i construir un model de ciutat més equitatiu i fer de Barcelona una ciutat on homes dones assumeixin de la mateixa manera la seves responsabilitats".
 
La campanya de coresponsabilitat que posa en marxa la regidoria de Dona i Drets Civils, vol visibilitzar el fet que les dones que viuen en parelles heterosexuals dediquen a les tasques domèstiques molt més temps que els seus companys masculins. Aquesta càrrega desigual de responsabilitat domèstica limita les possibilitats de les dones a l'hora d'organitzar amb llibertat i d'una manera equilibrada la seva jornada diària entre professió, família, temps d'oci, lleure, formació, etc. Amb una marcada diferenciació sexual en l'ús del temps, es creen diferents oportunitats per a homes i dones, i són aquestes últimes les que en major mida pateixen el no poder gaudir de l'oportunitat de desenvolupar-se en totes les esferes de la vida, amb el que es fan cròniques les discriminacions per raó de gènere.
La campanya consistirà en tota una sèrie d'activitats, vídeos, entrevistes, i diferents materials que volen promoure un canvi cultural en la concepció del temps que afavoreixi la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, visibilitzar el valor del treball domèstic com a necessitat imprescindible pel benestar de les persones, sensibilitzar sobre els beneficis de compartir les tasques domèstiques i de cura, i cridar a l'acció i al canvi.
 
Francina Vila ha remarcat que la nostra ciutat ha de ser un referent en les pràctiques d'igualtat i no discriminació , "la conciliació laboral i familiar ha de deixar de ser percebuda com un aspecte inherent a les dones i ha de ser assumida per tota la societat, les administracions i per les empreses", ha dit Vila, que també ha assenyalat que "en aquests moments tenim la millor generació de dones formades, i aquest talent no en el podem permetre perdre, i menys en moments de crisi com l'actual".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article