El TC torna a donar la raó a la Generalitat sobre les subvencions als serveis socials

La consellera de Benestar Social i Família reclama a l'Estat que acati la sentència en properes convocatòries


El Tribunal Constitucional ha donat la raó a la Generalitat de Catalunya en el conflicte sobre les bases reguladores de la concessió de subvencions sotmeses al règim general de subvencions de la Secretaria d'Estat de Serveis Socials i Igualtat per vulneració de les competències exclusives que Catalunya té en matèria de serveis socials, voluntariat, menors i promoció de les famílies.  
 

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha explicat que "aquesta sentència desestima les al·legacions de l'Estat i reconeix clarament que és la Generalitat la que s'hauria d'encarregar de la gestió, tramitació, resolució i pagament d'aquestes subvencions i l'Estat només s'hauria de limitar a dotar-les pressupostàriament i determinar-ne el seu destí de manera genèrica".  
 
En concret, aquesta ordre regula les bases de subvencions per a la realització d'actuacions adreçades a recolzar el moviment associatiu i fundacional de les persones i col·lectius que es troben en situació o en risc d'exclusió social, persones amb discapacitat, famílies, infància, poble gitano i voluntariat, matèries de competència exclusiva de la Generalitat.
 
La consellera Munté ha fet notar que aquesta ha estat una de les sentències més ràpides dictades pel Tribunal Constitucional en la conflictivitat plantejada per la Generalitat front l'Estat –el conflicte es va plantejar el 26 de setembre i s'ha resolt el 17 de desembre–, i se suma a d'altres similars que reconeixen la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de serveis socials. "Les darreres dues sentències en aquest sentit es van dictar el passat 29 de novembre, afegint-se a una altra dictada també pel mateix Tribunal Constitucional el 8 de novembre, però l'Estat continua fent cas omís i, per això, reclamo al Govern de l'Estat respecte institucional a les nostres competències reconegudes a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya", ha afirmat Neus Munté.
 
La consellera ha explicat que la sentència també estableix que "al tractar-se d'una ordre que pretenia establir el marc normatiu per a successives convocatòries, qualsevol convocatòria de subvencions que es faci en aquest marc seran declarades nul·les i inconstitucionals". Al mateix temps, aquesta declaració també podria afectar a la convocatòria en curs corresponent a l'any 2012, en relació a la qual el conseller Josep Lluís Cleries ja va adreçar un requeriment al Ministeri el passat 23 de novembre de 2012, que no ha tingut resposta. "Espero que l'Estat en prengui bona nota i acati la llei i les sentències del Tribunal Constitucional en les properes convocatòries", ha dit la consellera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article