Benestar Social i Família impulsa millores en el Servei d'atenció postadoptiva

A través d'una nova secció de la web, les famílies adoptives podran trobar tot tipus d'orientació i informació relacionada amb aquesta temàtica


El Departament de Benestar Social i Família ha ampliat i millorat el Servei d'atenció postadoptiva. Així, a partir d'ara, es podrà trobar a la web del Departament tot tipus d'informació i orientació relacionada amb aquesta temàtica. A través de la web, les famílies adoptives i les persones adoptades podran consultar i rebre per correu electrònic informació de totes les activitats que s'organitzen des de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) sobre aquesta qüestió. També hi trobaran un ampli recull de llibres, publicacions i recursos sobre l'adopció, així com material audiovisual de les conferències i xerrades sobre postadopció organitzades per l'ICAA.

L'objectiu d'aquesta nova eina és difondre i apropar el servei de postadopció a la ciutadania. El gran volum d'adopcions que han dut a terme les famílies catalanes al llarg d'aquests últims 15 anys, ha generat unes noves demandes d'atenció professional a les que calia donar resposta i, per això, el Departament de Benestar Social i Família ha posat en marxa aquesta nova secció web i ha encetat un cicle de xerrades específic per completar l'atenció que ja es venia oferint. Actualment, a Catalunya hi ha més de 14.000 nenes i nens adoptats, tant de l'adopció nacional com internacional.
 
Què és el servei de postadopció
 
El Servei d'atenció postadoptiva és públic i gratuït i ofereix assessorament i orientació psicològica i educativa a totes les famílies adoptives o persones adoptades que ho requereixen.
 
A través d'aquest servei s'ofereix una atenció personalitzada a les famílies adoptives que necessitin suport i orientació per fer front a les necessitats que planteja la criança i l'educació dels fills. Es posa una atenció especial en les crisis que puguin aparèixer dins el marc de l'adopció, i es proporcionen eines, pautes i suport per afavorir el creixement i el benestar d'aquestes famílies.
 
El servei ofereix:
 
Un espai de consulta i orientació davant el plantejament de dubtes i dificultats sorgits tant en l'àmbit individual com familiar.
Grups de reflexió i debat per a pares i mares on tractar temes relacionats amb el procés posterior a l'adopció, per potenciar l'intercanvi d'experiències i l'ajuda mútua entre famílies adoptives.
Xerrades formatives i jornades de reflexió sobre la realitat de l'adopció.
Assessorament a escoles i a professionals que estan en contacte amb famílies adoptives (centres de salut mental, d'atenció precoç, etc.).
 
El Servei d'atenció postadoptiva està format per un equip multidisciplinari format per professionals en psicologia, pedagogia i treball social amb experiència en l'àmbit de l'adopció.
 
L'any passat es van atendre des d'aquest servei 167 consultes relacionades sobretot amb temes com ara les dificultats en la integració familiar i els problemes adaptatius, problemes de comportament, adaptació escolar i revelació dels orígens. Des de que es va posar en marxa el servei l'any 2005 s'ha donat resposta a 848 peticions de famílies.
 
També s'han atès 130 famílies a través dels grups de reflexió i debat per a pares i mares, on s'ofereix formació específica i de treball sobre àmbits concrets plantejats per les pròpies famílies. En aquests grups hi participen de 8 a 10 famílies, amb les quals es treballa durant 4 o 5 sessions en el decurs d'un període de dos mesos.
 
Nou cicle de xerrades
 
D'altra banda, l'any passat el Servei d'atenció postadoptiva va inaugurar un nou cicle de xerrades adreçat a pares i mares adoptius sobre àmbits com les dificultats en l'aprenentatge escolar, l'adolescència del fill o filla adoptiu i ètica i adopció. A les conferències, que es van celebrar a Barcelona, hi van assistir un miler de persones.
 
Enguany, l'ICAA té previst continuar amb aquest cicle de xerrades i difondre-les perquè es puguin seguir arreu del territori a través de videoconferència per ampliar així la participació.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article