Més de 200.000 persones han donat sang l'any 2012

S'han registrat més de 35.000 persones que han donat sang per primera vegada


L'any 2012 s'ha tancat amb 275.499 donacions de 203.036 donants a tot Catalunya, recollides i processades pel Banc de Sang i Teixits. Dels donants, 40.401 ho eren per primera vegada, un 6% més que l'any anterior. De mitjana, cadascun ha donat sang 1,34 vegades, però hi ha hagut 4.913 persones que han donat el màxim de vegades possible (1.548 homes n'han donat 4 cops l'any i 3.365 dones n'han donat 3 cops).

El Banc de Sang ha organitzat aquest 2012 un total de 3.269 col·lectes distribuïdes per gairebé tot el territori català, que han permès que més del 97% de la població hagi pogut donar sang al seu municipi com a mínim en una ocasió.
 
La comarca on hi ha hagut més donacions en relació amb el seu nombre d'habitants ha estat la Terra Alta, on s'han fet 1.003 donacions amb una població de 12.713 persones. En el document adjunt es pot visualitzar el nombre de donacions per municipi i per regió sanitària.
 
De les més de 275.000 donacions, quasi el 36% s'han fet en els centres fixos que el Banc de Sang té als principals hospitals de Catalunya, mentre que el 64% restant s'ha fet en les campanyes mòbils que s'organitzen periòdicament en empreses, universitats o equipaments públics.
 
El nombre total de donacions (donacions de sang, plasmafèresi, plaquetofèresi, etc.) ha disminuït lleugerament respecte al 2011, quan se'n van registrar 281.744. En canvi, les donacions totals de sang han augmentat en 1.206 unitats.
 
De cada donació de sang, se'n poden beneficiar fins a tres persones, ja que cada donació se separa en glòbuls vermells, plaquetes i plasma. El 56% dels glòbuls vermells s'usa per a tractament de malalties (càncers, malalties digestives, anèmies, etc.), el 41,2% per a intervencions quirúrgiques (trasplantaments, pròtesis, tumors, etc.) i el 2,8% restant per a obstetrícia i ginecologia.
 
Pel que fa al plasma, el 53% es destina a tractament de malalties (cirrosis, recanvis plasmàtics, etc.), el 44% a intervencions quirúrgiques (trasplantaments, pròtesis, tumors, etc.) i el 3% restant a obstetrícia i ginecologia.
 
Finalment, les plaquetes es destinen majoritàriament al tractament de tumors i leucèmies en un 82,6% i en un 17% a intervencions quirúrgiques (hemorràgies durant les intervencions, etc.).
 
Les motivacions del donant
 
El 2012 el Banc de Sang va fer l'enquesta més gran que s'ha fet mai entre els donants de sang i que ha permès conèixer els motius que fonamenten l'acte de la donació i altres valors que l'acompanyen.
 
Van respondre l'enquesta més d'11.000 donants i evidencia que un 80% donen sang per solidaritat.
 
Com a segon i tercer motiu, els donants argumenten que algun familiar o amic havia necessitat sang i per això es fan fer donants.
 
També és remarcable les persones que s'inicien en la donació per tradició familiar, perquè així ho fan els pares i ells o elles han continuat donant sang seguint aquest exemple.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article