La Marató 2013, sobre les malalties neurodegeneratives

La cita solidària anual de TV3 es farà el diumenge 15 de desembre


L'edició 2013 de La Marató de TV3 es farà diumenge 15 de desembre i estarà dedicada a les malalties neurodegeneratives, segons ha decidit el Patronat de la Fundació, un cop valorada la proposta de la Comissió Assessora Científica. Les malalties neurodegeneratives són patologies cròniques i progressives del sistema nerviós central ocasionades per la pèrdua continuada de neurones del cervell i de la medul·la espinal. La pèrdua de neurones ve motivada per factors mediambientals, mutacions genètiques o per la degeneració neuronal conseqüència de l'envelliment, entre altres factors desencadenants.
 

Malalties com ara l'Alzheimer, l'esclerosi múltiple, la corea de Huntington, el Parkinson, la distròfia muscular o l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) són alguns exemples del que pot provocar l'alteració dels complexos circuits neuronals. Totes elles són patologies molt invalidants pels greus canvis físics i de conducta que pateixen els malalts, que comporten una gran dependència i l'afectació directa de l'entorn familiar durant anys. Les malalties com ara l'esclerosi múltiple o l'ELA, pel fet d'afectar a persones joves, representen un alt grau de discapacitat.
 
La recerca biomèdica destina grans esforços per combatre la degradació i la mort neuronal a través de diverses estratègies terapèutiques, com ara la creació de neurones sanes a través de la modificació genètica amb cèl·lules mare o la immunoteràpia. 
 
Però per avançar en aquestes teràpies cel·lulars i en el conjunt de la recerca bàsica, clínica i epidemiològica en neurodegeneració encara queda un llarg camí per recórrer.
 
Per això, la 22a edició de La Marató de TV3 desplegarà la seva capacitat de sensibilització i mobilització social en benefici de la recerca neurodegenerativa. Les malalties del cervell ja van ser objecte de les edicions del 1996 i 2005 de La Marató. 

[imatge d'arxiu]
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article