El Govern organitza una jornada sobre eines per superar l'esquerda salarial entre dones i homes

A Catalunya la desigualtat salarial mitjana entre dones i homes és del 16,9%


La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i el secretari  d'Ocupació i Relacions Laborals del Departament d'Empresa i Ocupació, Ramón Bonastre, han inaugurat aquest matí una jornada en motiu del Dia europeu per a la igualtat salarial entre dones i homes, amb l'objectiu de sensibilitzar i fer visibles les conseqüències d'aquesta esquerda i impulsar mecanismes que acabin amb aquesta discriminació. A Catalunya la desigualtat salarial mitjana entre dones i homes és del 16,9 % (Idescat, 2010).

La presidenta de l'ICD ha afirmat que "per acabar definitivament amb la desigualtat salarial s'ha de trencar amb la invisibilitat i menysvaloració del treball tradicionalment femení", i ha advertit que "l'esquerda salarial entre homes i dones creix a mesura que augmenta l'edat i té greus conseqüències en el futur perquè un salari més baix durant els anys cotitzats vol dir una pensió de jubilació menor per a les dones i, per tant, menys benestar i qualitat de vida i també més risc de pobresa".
 
Montse Gatell també ha destacat que "quan es valori la conciliació com a benefici empresarial i social, enlloc de la por per exercir aquest dret, quan els valors de la feminitat formin part de la cultura d'empresa, ara competitiva i presencialista, aleshores, haurem fet un pas definitiu per humanitzar el mercat laboral sense espais per a la discriminació ni la desigualtat de cap mena".
 
Per la seva banda, el secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, ha manifestat que és "inacceptable" la bretxa salarial del 16,9% entre dones i homes , la qual cosa fa que les dones guanyin 6.558 euros menys de mitjana que els homes. Ramon Bonastre ha dit que s'ha de fer un "esforç" perquè la igualtat de retribució entre els sexes conformin un punt d'atenció en la negociació col·lectiva per als interlocutors socials i esdevingui una eina clau i un motor de canvis en matèria d'igualtat.
 
En aquest sentit, el secretari d'Ocupació i Relacions Laborals ha proposat que "per avançar cap a l'equitat laboral" s'examinin i revisin algunes pràctiques com, per exemple, les categories professionals en els convenis col·lectius, els criteris utilitzats en la fixació de la disponibilitat horària, flexibilitat laboral i els sistemes de selecció i contractació.
 
En la Jornada la professora de Dret del Treball i de la Seguretat Social  de la Universitat de Barcelona, Raquel Serrano, ha ofert una conferència sobre el paper de la negociació col·lectiva en l'ordenació de l'organització del treball i en la lluita contra la desigualtat salarial. Posteriorment s'ha presentat l'experiència pràctica en aquesta qüestió de l'empresa Mutualia MATEPSS. A l'acte han assistit persones tècniques, expertes i agents socials de l'àmbit sindical i empresarial.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article