La formació anti maltractament a la gent gran arriba a Barcelona

Benestar Social i Família i l'Obra Social "la Caixa" duen el programa arreu del país


El Departament de Benestar Social i Família i Fundació “la Caixa” promouen conjuntament un programa per a millorar la detecció i intervenció en situacions de maltractament a la gent gran. Aquesta iniciativa, que primer ha passat per Lleida, reforça la difusió del Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans, que el Departament va presentar el passat 20 de juliol de 2012. El programa pretén sensibilitzar a la població i a l’entorn de les persones grans, formar als i les professionals dels serveis socials i de la salut, així com proporcionar assistència a les persones grans víctimes de maltractament.

Properament es publicaran materials i es faran sessions dirigides a professionals dels àmbits socials i de salut amb l’objectiu de sensibilitzar  i de donar-los eines per a fer una millor identificació de la situació i poder fer una intervenció amb més competències.
 
La formació consisteix en dos cursos: el primer, de 5 hores de durada, està centrat en la detecció de maltractaments cap a les persones grans; mentre que el segon, d’una durada de 20 hores, està centrat en la intervenció en situacions de maltractament manifest.
 
La sessió de demà, de detecció, es durà a terme al Palau Macaya de l’Obra Social “la Caixa” (Passeig de Sant Joan, 108) de Barcelona a partir de les 9 hores. Per part de la Generalitat hi assistirà la secretària de Família, Dolors Gordi, i per part de l’Obra Social “la Caixa” la responsable del programa Violència Tolerància Zero, Elena Saura.
 
La formació per a la detecció de maltractaments s’adreça al personal que manté una relació directa amb les persones grans, com ara responsables de casals de gent gran i equipaments cívics, treballadors i treballadores familiars o personal de residències i centres de dia. Per la seva banda, la formació sobre la intervenció que cal dur a terme en cas que s’hagi detectat una situació de maltractament també està dirigida a professionals dels equips directius i tècnics dels serveis socials.
 
L’Equip per a la Investigació del Maltractament de l’Ancià (EIMA), que coordina la doctora i professora de la Universitat de Barcelona, Mercè Tabueña; és l’encarregat d’impartir aquests cursos. L’EIMA ja va col·laborar molt activament amb el Departament de Benestar Social i Família en l’elaboració del Protocol marc. La formació ha arribat també a les Terres de l’Ebre, Lleida, Girona i properament ho farà a Tarragona i la Catalunya central.
 
Protocol marc
 
Aquesta formació tindrà com a base el Protocol marc i orientacions contra els maltractaments a les persones grans. El document estableix fins a 8 eines concretes que ajudaran als professionals dels serveis socials a detectar un maltractament. Molts d’aquests recursos són qüestionaris que ajuden a esbrinar ràpidament si aquella persona entrevistada és o ha estat víctima d’un maltractament.
 
Un cop detectada una situació de maltractament, cal fer-ne una avaluació per determinar les causes, les responsabilitats, la gravetat i el pronòstic. El Protocol també dóna indicacions als professionals sobre com actuar després de la detecció d’una situació de maltractament, amb l’objectiu de protegir la víctima i respectar la seva autonomia. 
 
Prevalença del maltractament a la societat
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un 6% de la gent gran es troba en una situació de risc de maltractament en l’àmbit domèstic. La Xarxa Internacional per la Prevenció del Maltractament a la Gent Gran (INPEA, per les seves sigles en anglès) també coincideix amb aquest xifra i l’augmenta fins a un 10% de risc per a aquelles persones grans que es troben en un àmbit institucional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article