Més de 346.000 alumnes participen en el Pla de consum de fruita a les escoles

S'incrementa un 25% el nombre de participants i ja són 1.431 escoles de Catalunya les que hi prenen part


Una campanya del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural procura que més de 346.000 alumnes d'arreu de Catalunya participin en el Pla de consum de fruita a les escoles del curs 2012/2013, durant l'any 2013. Aquesta campanya té com a objectiu contribuir a promoure hàbits alimentaris saludables entre els escolars. El consum de fruita entre els infants és més baix del que seria recomanable. La mitjana de consum de fruita està actualment en uns 200 grams/persona i dia quan la recomanació és que se situï entre 400 i 600 grams/persona/dia.
 

Per aquest motiu, s'ha impulsat per quart any consecutiu un pla de consum de fruita a les escoles amb el suport financer europeu i del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i amb la col·laboració dels departaments d'Ensenyament i Salut i de l'Associació Catalana d'Empreses de Fruita i Hortalisses (Afrucat), que s'encarrega del subministrament de la fruita a les escoles.
 
Enguany, participen en aquest pla 346.000 alumnes i 1.431 escoles, cosa que representa un 25% més d'alumnes respecte del curs anterior. El pla es va iniciar el mes de novembre de 2012 i es reprendrà durant els mesos d'abril a juny de 2013. Es preveu que es distribuiran 560 tones de fruita (poma, pera, mandarina, taronja, raïm, maduixot, plàtan, cirera i albercoc).
 
Aquest pla està aconseguint que nens i nenes d'entre 3 i 12 anys mengin fruita, com a mínim, durant tres dies al mes. A Catalunya, el 45% de nens i nenes entre 6 i 10 anys tenen excés de pes. En concret, el 26% tenen sobrepès i un 17% obesitat.
 
Durant el curs 2012/2013, s'hi destinaran 1,28 milions d'euros. En total, des del curs escolar 2009-2010, s'han destinat més de 5,5 milions d'euros a fomentar el bon consum de fruita entre els més menuts.
 
Pla de consum de fruites i verdures
 
El Pla de consum de fruites i verdures a les escoles forma part de l'estratègia de la Unió Europea per invertir la tendència a la disminució del consum de fruites i hortalisses i incidir en els infants perquè adquireixin nous hàbits alimentaris.
 
Per aquest motiu, el Consell de Ministres de la Unió Europea va aprovar, el 18 de desembre de 2008, la concessió d'una ajuda comunitària mitjançant un Pla de consum de fruites a les escoles. Aquesta mesura pretén que els joves consumidors valorin més les fruites i hortalisses i, per tant, n'augmenti el consum futur, i també contribuir a la promoció d'hàbits de consum més saludables, i, en conseqüència, reduir el risc de patir determinades malalties com ara l'obesitat i la diabetis.
 
El Pla està finançat per la Unió Europea i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. L'ajuda comunitària finança el 50% del cost de la fruita i altres despeses relacionades com ara la distribució, la logística, la comunicació, etc. D'altra banda, aquesta iniciativa es complementa amb tot un seguit d'activitats paral·leles com ara xerrades, visites a mercats o explotacions, horts escolars i unitats didàctiques, entre altres.
 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article