La guia d'acollida lingüística al món de l'esport ja és una realitat

La Plataforma per la Llengua i la Fundació del Barça han impulsat la publicació


Destacar el paper fonamental de la llengua catalana en l'acollida a través del l'esport, exemplificant-ho amb anècdotes i casos personals d'algunes de les figures del món de l'esport. Aquest és el principal objectiu de la guia Amb el català, xuta i gooool!, que han presentat aquest dilluns la Fundació FC Barcelona i la Plataforma per la Llengua.

Un projecte pioner
 
Es tracta d'una guia innovadora i pionera, ja que és la primera publicació que s'ha editat que parla de la llengua i del seu foment a través de l'esport. De fet, la guia plasma per escrit tota una sèrie de continguts que ja s'estan utilitzant des de fa temps en els projectes que de la Fundació FCBarcelona duu a terme a Catalunya, així com en els tallers pràctics d'acollida lingüística que realitza la Plataforma per la Llengua i que busquen fer propostes per millorar la integració i la cohesió a través de la gestió lingüística.
 
La guia s'adreça a tres actors diferents implicats de manera decisiva en l'acollida i en la promoció de l'ús del català (els educadors i entrenadors, els usuaris i beneficiaris i les famílies) i els dóna eines, mecanismes i raonaments, amb l'objectiu de fomentar l'ús de la llengua catalana entre els joves que comencen a practicar qualsevol esport. També inclou un útil apartat de recursos a l'entorn de l'esport, la inclusió social i la llengua catalana.
 
Amb testimonis esportius i periodístics
 
Però el que fa diferent i molt atractiu aquest material és la implicació de diverses persones notòries vinculades al món de l'esport, des de dues vessants: la de diversos esportistes de renom que han passat per aquest procés de transició lingüística i han acabat adoptant el català en venir a practicar la seva disciplina esportiva a Catalunya, i la periodística, la dels periodistes que escriuen i parlen sobre esport. Els esportistes, tots ells ex-jugadors del Barça, són AndreyXepkin, ex-jugador del primer equip d'handbol entre el 1993 i el 2005; Gaby Cairo, ex-entrenador del primer equip d'hoquei patins del FC Barcelona i ex-jugador entre el 1993 i 2004; i Eusebio Sacristán, actual entrenador del Barça B de futbol i ex-tècnic del primer equip i  ex-jugador del primer equip entre el 1988 i el 1995. Tots ells ens revelen com han arribat a parlar el català.
 
Pel que fa als periodistes, Joaquim Maria Puyal, Antoni Bassas i Enric López Vilalta ens expliquen anècdotes que han viscut de primera mà amb la llengua i l'esport com a protagonistes.
 
Àmplia distribució de la guia
 
La guia es distribuirà a través de les federacions esportives i les escoles de formació esportiva, i vol arribar als educadors i als entrenadors, als esportistes i beneficiaris de l'esport i, també a les famílies, subratllant tant els valors de l'esport com les possibilitats socials que ofereix el català. Actualment, la guia ja s'està utilitzant com a material de suport per treballar l'acollida entre els educadors i altres professionals del projecte ‘FutbolNet' de la Fundació FCBarcelona i entre els jugadors nous que arriben a la Masia.
 
La publicació és el fruit de la feina conjunta de la Plataforma per la Llengua i de la Fundació FC Barcelona, dues entitats que col·laboren mútuament i donen suport al paper de la llengua catalana com a vertebradora de la pluralitat lingüística de casa nostra i com a eina d'integració i cohesió socials. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article