Més del 70% de la població entre 15 i 69 anys practica activitat física saludable

S'estima que cada any, a Catalunya, més de tres mil morts estan relacionades amb el sedentarisme


El secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, i la subdirectora de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, han presentat avui, a la Fundació Universitària del Bages (FUB), a Manresa, els actes de celebració del Dia Mundial de l'Activitat Física del proper 6 d'abril, al qual Catalunya s'adhereix per quart any per promoure l'activitat física com a element fonamental de salut i benestar. Els ha acompanyat Valentí Martínez, director general de la FUB.

La iniciativa, que ha rebut el suport de tots els agents esportius i de promoció de la salut de Catalunya, també ha comptat, en l'acte de presentació, amb la presència de Mercè Rosich, regidora de Salut de l'Ajuntament de Manresa; Josep Lluís Vilaseca, president de la Fundació Agrupació; Nina Pont, exjugadora de bàsquet; Ignasi Àvila, medallista paralímpic en atletisme, i Genís Sinca, escriptor, que enguany donen suport a la iniciativa, així com de representants de federacions, consells esportius, institucions i entitats del món de l'esport i la salut que s'han implicat en la celebració d'aquesta jornada.
 
Adreçada tant a infants i adolescents com a adults i gent gran, la iniciativa de caràcter mundial vol fomentar que la ciutadania es mogui, seguint les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest dia se celebrarà novament arreu del planeta tot difonent la recomanació fonamental, i molt fàcil d'assolir, per prevenir les més de 3.334 morts anuals a Catalunya que es relacionen amb el sedentarisme: “Acumula 30 minuts d'activitat física cada dia”, amb el sublema d'aquest any: "Activitat física sense barreres", que emfasitza el missatge que l'activitat física o l'esport és possible, saludable i necessari per a tothom.
 
Durant la presentació s'ha descobert el cartell del Dia Mundial de l'Activitat Física d'aquest any i s'han explicat les activitats de l'acte central de la celebració, que tindrà lloc a Manresa el dia 18 d'abril, organitzat per la Fundació Universitària del Bages (FUB), que forma part de la Xarxa Catalana d'Universitats Saludables, així com de la resta d'activitats programades arreu del territori català. L'activitat, segons ha explicat Valentí Martínez, consistirà en una caminada saludable pels carrers de Manresa, que començarà a la una del migdia des de diversos punts de la ciutat (centres esportius i CAP) i acabarà mitja hora més tard a la plaça Cívica de la FUB, amb una sessió dirigida d'estiraments i els parlaments.
 
Durant tot el dia, tindran lloc a la mateixa FUB una classe d'exhibició de ciclisme en pista coberta i una d'estils dance, així com una mostra d'entitats. La Fundació organitza aquestes activitats en el marc de la Setmana de la Universitat Saludable (del 15 al 21 d'abril), que inclourà tallers, xerrades, exposicions i tornejos per fomentar els bons hàbits saludables. 
 
En aquest àmbit, Catalunya disposa del Pla d'activitat física esport i salut (PAFES), una iniciativa interdepartamental del Govern de Catalunya per lluitar contra el sedentarisme impulsada pel Departament de Salut i la Secretaria General de l'Esport. L'objectiu final del Pla és millorar la salut i la qualitat de vida de les persones sedentàries adultes, tot augmentant els nivells d'activitat física (AF) mitjançant la capacitació de professionals sanitaris, facilitant-ne la pràctica als usuaris de l'atenció primària i utilitzant els recursos comunitaris, com ara les rutes saludables i altres equipaments comunitaris.
 
Reducció del sedentarisme
 
Potenciar els programes de protecció i promoció de la salut i la prevenció de les malalties cròniques és una de les prioritats del Pla de salut 2011-2015 i del Pla de Govern, i és per això que seguir impulsant el PAFES és un dels objectius estratègics del Govern. El PAFES ja s'ha estès al 85% del territori i més de 180.000 ciutadans ja han rebut consells sobre activitat física saludable en els centres de primària. Tal com ha detallat Carmen Cabezas, el sedentarisme ha disminuït entre el 2006 i el 2011 en un 19%, sobretot en la població diana del PAFES, en què ha disminuït en un 34%. Segons l'OMS, la despesa sanitària anual d'una persona sedentària és 150-300 € superior a la d'una persona activa. Es calcula que les xifres de reducció del sedentarisme en els darrers quatre anys representen un estalvi extrapolat de 54 milions d'euros.
 
Practicar activitat física de manera regular és una eina efectiva de millora de la salut i la qualitat de vida relacionada amb la salut, alhora que suposa un factor protector per a diferents trastorns crònics (hipertensió, diabetis, dolors musculars...) i patologies (malalties de l'aparell circulatori i càncer, principalment). També millora la salut mental.
 
El Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS) recomana, com a mínim, acumular trenta minuts d'activitat d'intensitat moderada cinc dies per setmana. L'activitat física saludable s'estima a partir de la suma de les persones que fan una activitat física moderada i les que en fan una d'alta, i a Catalunya el 2012, segons dades de l'Enquesta de salut de Catalunya,[i] el percentatge de població de 15 a 69 anys que practica una activitat física saludable és del 70,5%. El percentatge és més alt en homes (72,1%) que en dones (68,9%). Les dones practiquen més activitat física moderada. Els homes, sobretot els més joves, són els que practiquen més activitat física d'alta intensitat. Des de l'any 2006 fins al 2012, l'evolució de la població de 15 a 69 anys que realitza una activitat física saludable mostra un augment d'aquesta prevalença.
 
En la celebració del Dia Mundial de l'Activitat Física dels tres anys precedents hi ha hagut una participació de més de 168.000 persones, s'han organitzat 593 esdeveniments i s'hi han involucrat al voltant de 600 entitats. “Aquest fet posa de manifest l'èxit i la motivació de totes les entitats i sectors públics i privats que estan sensibilitzats vers la promoció de la salut mitjançant l'activitat física”, ha declarat Ivan Tibau.
 
Als webs www.DiaMundialActivitatFisica.cat i www.pafes.cat es pot consultar la llista de propostes actives per organitzar esdeveniments, es poden descarregar pòsters i materials de sensibilització, hi ha tests interactius i es poden consultar totes les activitats realitzades l'any passat.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article